Bakan Kasapoğlu'dan kulüplere mesaj
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ülke olarak, analitik bir perspektifle futbola bütüncül bir bakış açısı getirmek mecburiyetinde olduklarını vurgulayarak, kulüplerin doğru, akılcı ve finansal açıdan sürdürülebilir bir anlayışla yönetilmelisi gerektiğini söyledi. Bakan Kasapoğlu, çok yakında futbolun bütün paydaşlarını bir araya getirecek ‘Büyük Spor Şuras’nı başlatacaklarını da açıkladı.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'na katıldı.
Borsa İstanbul’da düzenlenen forumda konuşan Bakan Kasapoğlu, Futbolun sportif aktivitenin yanında, her yıl istikrarlı bir şekilde büyüyen devasa bir endüstriyi bünyesinde barındıran bir spor faaliyeti olarak ele alınması gerektiğini belirterek, “Haziran 2019 itibariyle dünya futbol ekonomisinin büyüklüğü 50 milyar doları aşmış durumda. Dünya nüfusunun sadece %10’unun yaşadığı Avrupa, toplam futbol ekonomisinin 3’te 2’sini tek başına üretiyor. Dünya futbol gelirinin %15’i ise İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa’yı kapsayan 5 büyük ligde toplanıyor. Elde ettikleri gelirlerin toplamı 18 milyar Euro’dan fazla. Türkiye’ye baktığımızda, Süper Lig’in değeri 615 milyon Euro civarında. Futbol gelirleri kapsamında Avrupa’da 7. olsak da kat sayı sıralamasında ilk 10’a giremeyen Hollanda Ligi, 1 milyar Euro’nun üzerinde geliri ile Türkiye’nin üzerinde” dedi.
“Analitik bir perspektifle futbola bütüncül bir bakış açısı getirmek mecburiyetindeyiz”
Bakan Kasapoğlu, Türk futboluna hak ettiği değeri kazandırmak için önemli ve radikal kararlar almaları gereken bir süreç içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Örneğin İngiltere Premier Lig’i ele alalım. Bildiğiniz gibi Premiere Lig bir şirkettir. En üst yetenek, harika statlar ve dolu tribün hedefiyle kurulmuştur. Futbolun ruhu kadar, pazarlaması da organizasyonun öncelikleri arasındadır. 27 yıl gibi bir sürede Premiere Lig bugün, bu noktadaysa, tek nedeni hızlı akan oyun, oynanan oyunun çekiciliği, ligin marka değerini artırmaya yönelik çalışmalar ve statların neredeyse sürekli dolu olmasıdır. Premiere Lig, geçen yıl İngiltere devletine 2,1 milyar sterlin, yani yaklaşık 15,6 milyar lira vergi üretmiştir. Türkiye olarak, biz de bu endüstrinin dinamolarından biri haline gelmek istiyorsak, analitik bir perspektifle futbola bütüncül bir bakış açısı getirmek mecburiyetindeyiz. Mevcut durumu iyi analiz etmek zorundayız.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.