Kadınlarda Gebelik Dönemi Hastalıkları

Kadınlarda Gebelik Dönemi Hastalıkları
Kadınlarda Gebelik Dönemi Hastalıkları

Gebelik dönemi ortalama 9 ay 10 günlük bir süreci kapsar. Kadınlar bu dönemde pek çok hormonal ve fizyolojik değişimlerle karşılaşır. Öte yandan hormonların daha çok salgılanması nedeniyle vücutta da birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Şimdi kadınlarda gebelik dönemi hastalıkları konusunda ne gibi sorunların yaşanabildiğini sizlerle paylaşalım.

Kabızlık

Kadınlarda gebelik dönemi rahatsızlıkları arasında en çok kabızlık görülür. Çünkü bu dönemde sindirim sistemi yavaşlar ve rahim bölgesi de bağırsaklara baskı yapmaya başlar. Haliyle dışkılama esnasında kısa süren ağrılar ve kanamalar bazen hemoroide davetiye çıkarabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hijyenik ortamlarda bulunmamak ve idrarı tutamamak, gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna davetiye çıkarabilir. Ayrıca idrar yaparken acı duyma, koyu ve kötü kokulu akıntılar da bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır.

Reflü

Reflü, gıdaların ve mide asidinin yemek borusuna doğru çıkmasıdır. Gebelikte reflü sorunu da artış gösterebiliyor. Çünkü rahim bölgesi gebelik sürecinde mideye baskı yapar. Ayrıca hormonal değişiklikler de reflüye sebep olabilir. Bu durumu engellemek için az ve sık aralıklarla yemek tüketilmesi yeterli.

Nefes Darlığı

Rahimdeki genişleme akciğerlere de baskı yapıyor. Bu nedenle gebelikte nefes darlığı sorunlarıyla karşılaşılabilir. Uyurken yüksek yastık kullanmak ya da dik oturmak, nefes darlığı için doğal çözüm yöntemleri arasındadır.

Ödem

Kadınlar yine gebelik süresince ödem sorunuyla karşılaşabiliyor. Ellerde ve ayaklarda oluşan ödemler genelde uzun süreli hareketsiz kalmanın sonucunda oluşuyor. Bu gibi durumlarda ayak altına yüksek bir yastık koyarak dinlenmek çok daha mantıklı olacaktır.

Uyuşma ve Kramplar

Gebelik dönemli kadınlarda fiziksel değişiklikleri beraberinde getiriyor. Bu yüzden bacaklara daha çok ağırlık bineceği için kramp ve uyuşmalar yaşanabiliyor. Uyumadan önce bacakların gerilmesi ya da her gün düzenli yürüyüş yapılması, uyuşma ve krampların önüne geçebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.