Gaziantepli eski milletvekili vefat etti!
TBMM 17. Dönemde kapatılan CHP'nin yerine kurulan Halkçı Parti'den Gaziantep Milletvekili seçilen Mehmet Hayri Osmanlıoğlu vefat etti.
1980'deki 12 Eylül askeri darbesinde kapatılan CHP'nin yerine kurulan Halkçı Parti'nin kuruluşunda görev alan ve 1983 yılında Gaziantep milletvekili seçilenMehmet Hayri Osmanlıoğlu hayatını kaybetti.
Merhum Osmanlıoğlu'nun cenazesi 20 Ağustos Perşembe günü Nakıboğlu'ndeikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.
Mehmet Hayri Osmanlıoğlu kimdir?
1926 Gaziantep doğumludur. 1945 yılında Gaziantep Lisesi'nden mezun olmuştur.Tüm Osmanlıoğlu ailesinin ilk üniversiteyi bitiren kişisidir. Babasının ekonomik durumunun yetersiz olması nedeniyle devlet bursuyla okumuş ve 1948 yılında Orman Yüksek Mühendisi olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığının değişik işletmelerinde görev yapmış, Ankara’yı çok sevdiğinden orada yerleşmiştir. Bu arada Ankara Hukuk Fakültesini de bitirmiş, avukatlık stajını da tamamlamasına karşın bu mesleği hiç yapmamıştır. Amerika Birleşik Devletlerinde orman ekonomisi konusunda yüksek lisans (master) yapmıştır. Bölgesel Kalkınma Programlarında ve Orman Araştırma Enstitütüsünde yöneticilik görevlerinde bulunmuştur.
1980 yılı 12 Eylül askeri darbesinden sonra tüm eski siyasi partilerin kapatılıp yenilerinin kurulması aşamasında Halkçı Parti kuruluşunda görev alıp 1983 yılında Gaziantep milletvekili seçilmiştir. Bir dönem bu görevi yürüttükten sonra hem siyasi hem de mesleki uğraşlarından emekli olmuştur. Bu yoğun çalışma hayatında evliliğe çok geç karar vermiş, çocuğu bulunmamaktadır.
HALKÇI PARTİ'NİN KURULUŞU
Halkçı Parti(HP),12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulmuşmerkez solbirTürksiyasal partisiydi.
20 Mayıs 1983'te kurulmuş, 2 Kasım 1985'teSosyal Demokrasi Partisi(SODEP) ile birleşerekSosyaldemokrat Halkçı Parti(SHP) adını almıştır. Bupartiyle,Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP)12 Eylül Darbesi'nden sonra kapatılmasınınsiyasalyaşamda yarattığı boşluğun doldurulması amaçlanmıştır.
Halkçı Parti12 Eylül 1980 Darbesindensonra başbakanlık müsteşarlığı yapan, CHP'nin eski genel başkanİsmet İnönü'nün de özel kalem müdürlüğünü yapmış olanNecdet Calpve arkadaşları tarafından kuruldu.Mucip Ataklı,Ahmet Kemal Aydar,Engin Aydın,Neriman Elgin,Fahrettin Özdilek,Mustafa Kemal Palaoğlu,Bahriye Üçokda kurucular arasındaydı. Calp genel başkan, Yılmaz Hastürk de genel sekreter oldu.
SODEP'in kurulması HP'nin gelişmesini önemli ölçüde engelledi. SODEP, HP'yi danışıklık ile suçluyordu. AmaMillî Güvenlik KonseyiSODEP'in kurucularını veto edip partinin genel seçimlere katılamayacağı anlaşılınca, HP için gelişme olanağı doğdu. Bazı kurucuları Millî Güvenlik Konseyi'nce veto edilmekle birlikte HP kurucu sayısını tamamladı ve kendinisosyal demokratilan eden tek sol parti olarak seçime katıldı. HP seçime giren partiler arasında milletvekili aday listesi, Millî Güvenlik Konseyi'nce en çok veto edilen partiydi. Veto edilen 84 adayın yerine yenileri ilan edildiyse de, yeni vetolar ile HP seçime 13 milletvekili adayı eksiği ile katılabildi.
Girdiği seçimler
6 Kasım 1983 genel seçimlerindeHP toplam 5,277,698 oy (yüzde 30.46) alarak 400 kişilikTBMM'de 117 milletvekilliği elde etti ve ana muhalefet partisi durumuna geldi. Ama HP'nin muhalefeti yetersiz görülüyor ve sürekli eleştiriliyordu. Parti içinde de yönetime karşı eleştiriler vardı.
28 Mart 1984 yerel seçimlerindeHP toplam 1,524,667 oyla, oyların ancak yüzde 8.87'sini aldı ve hiçbir yerde belediye başkanlığı kazanamadı. Partinin oy kaybının büyüklüğü seçime SODEP'in de katılmasından ileri gelmiş, birkaç ay önce genel seçimde kazanılan oyların çoğu SODEP'e kaymıştı.
SODEP ile birleşilmesi29 Haziran 1985'te yapılan HP Büyük Kongresi'nde parti yönetimi önemli ölçüde değişti; daha önce partinin genel sekreterliğinde bulunanAydın Güven Gürkangenel başkan,Halil İbrahim Şahinde genel sekreter oldu. Gürkan'ın başkanlığında HP, SODEP ile birleşmek için yoğun girişimlerde bulundu. 17 Ağustos 1985'te Halkçı Parti Küçük Kurultayı toplandı ve SODEP ile birleşilmesi yolunda ilke kararı aldı. 21 Eylül'de iki parti arasında birleşme protokolü imzalandı. 2 Kasım'da toplanan HP Olağanüstü Kurultayı partinin tüzük ve programıyla birlikte adını daSosyaldemokrat Halkçı Parti(SHP) olarak değiştirdi. Üye sayısı 33'ten 80'e çıkarılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) 47 yeni üyesinden 40'ı SODEP'li, 7'si de HP kökenliydi. Böylece MKYK üyelikleri SODEP ve HP kökenli üyeler arasında eşit olarak bölündü. 3 Kasım 1985'te toplanan SODEP Olağanüstü Kurultayı'nda da SODEP kendisini feshederek SHP'ye katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.