AŞI ÖNCESİ ANTİKOR TESTİ İLE BAĞIŞIKLIK DURUMUNUZU ÖĞRENİN

AŞI ÖNCESİ ANTİKOR TESTİ İLE BAĞIŞIKLIK DURUMUNUZU ÖĞRENİN
AŞI ÖNCESİ ANTİKOR TESTİ İLE BAĞIŞIKLIK DURUMUNUZU ÖĞRENİN

Dünyayı kasıp kavuran COVID-19 Koronavirüs hastalığını asemtomatik geçirenlerin sayısının azımsanmayacak sayıda olduğunu dikkat çeken Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep AKGEDİK, “Hastalığı belirtisiz geçirenler, daha çok gençler, kadınlar ve kalp, diyabet, hipertansiyon gibi altta yatan kronik bir hastalığı olmayan kişilerdir. Bu kişiler ciddi anlamda bulaş kaynağıdır”dedi.

Yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 pandemisi sonucu yaşanan karantina günlerinden ‘yeni normal’ sürecinin başlamasıyla, hastalığı geçiren ve geçirmeyen birçok kişi bağışıklık kazanıp kazanmadığını merak ediyor. Bununla birlikte özellikle devletler, sağlık otoriteleri ve pek çok kurumsal şirket, işyeri vs.. toplum ve çalışan bağışıklık oranlarını tespit ederek, normal hayata dönüş adımlarını ona göre belirliyor. Tüm bunlar, antikor testlerinin önemini ortaya koyuyor. Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep AKGEDİK, SARS CoV 2 antikor testleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Antikor testi nedir?

Antikor testi, virüsle karşılaşıp bağışıklık yanıtı oluşmaya başlamış veya tamamen bağışıklık yanıtı olmuş kişilerde kan tetkiki ile ölçülebilen bir kan testidir. Yani COVID-19 antikor testleri ile hastaların iyileşme dönemine girdiği, hastalığı daha önce geçirip bağışık durumda olduğu veya yeni başlanan aşı uygulamaları ile vücutta bağışıklığın gelişip gelişmediği saptanabilir. Koronavirüsü geçirmiş ya da belirtisiz olarak koronavirüsü atlatan kişiler bağışıklık durumunu öğrenebilirler.

Antikor testi neden önemlidir?

Antikor testlerinde yeterli seviyede yanıt saptanması, Covid-19'dan iyileşen veya virüsü almış ve fark etmeden iyileşmiş hastalarda, antikor geliştiğini, virüse karşı savunma sistemimizin aktif durumda olduğunu ve en azından 3-5 ay süreyle yeniden covid 19 enfeksiyonuna yakalanma ihtimalimizin düşük olduğunu gösterebilmektedir. Kimin bağışık olduğunu belirlemek, kimlerin risk altında olduğunu belirlemek, kimlere aşı uygulaması yapılmasının gerekliliğini saptamak için önem taşımaktadır.

Antikor testi kimlere yapılır?

Vücudunda virüs bulunduğu düşünülen kişilere (antijen testleri ve PCR testleri ile birlikte),

Hastalık belirtileri gösteren kişilere,

Sessiz enfeksiyonları tanımlamada,

Hastalığın ilerlemesini kontrol altına almada,

Plazma tedavisinde donör bulunmasında,

Kaç kişinin virüs ile karşılaştığını saptama amacıyla kitlesel araştırmalarda,

Aşı yapılabilecek bireyleri saptamada,

Enfekte olmuş kişilerin bağışıklık düzeyini belirlemede,

Güvenli işe dönüş zamanının saptanmasında antikor testlerinin yapılması büyük önem taşır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.