Sigorta sektörü 2020’da ‘sağlık’la büyüdü! Gaziantep'te sigorta sektörü 2021'den umutlu...

Sigorta sektörü 2020’da ‘sağlık’la büyüdü! Gaziantep'te sigorta sektörü 2021'den umutlu...
Türk sigorta sektörü, tüm dünya ile birlikte Türkiye'yi de etkileyen Covid-19 pandemisinin gölgesinde geçen 2020 yılında da sağlıkla büyürken, sektör 2021'den dahada umutlu...

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı istatistiklere göre, sektörün 2020’de yüzde 19,3 büyüdüğünü belirten Hilmi Özsoy Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Özsoy, bunun sebebinin de hayat sigortalarına yönelik artışlar nedeniyle olduğunu söyledi.

SAĞLIK YÜZDE 20,79 BÜYÜDÜ

Hayat dışında tek tek branş bazında incelendiğinde, sektörde toplam prim üretimi içinde pazar payı yüzde 10'un üzerinde olan branşlardan hastalık/sağlık, yangın ve doğal afetler ile genel zararlar sektörün de büyüme hızının artmasında etkili olduğunu söyleyen Özsoy, “söz konusu branşlardan hastalık/sağlık yüzde 20,79, genel zararlar yüzde 35,50 ile yangın ve doğal afetler bir önceki yıla göre yüzde 25,32 büyüme kaydetti” dedi.

PANDEMİDEN ETKİLENEN “OTO” SİGORTALARI REEL OLARAK DARALDI

Sigorta sektörünün, 2020'de reel olarak büyümesine karşın sektörün lokomotifi olan oto sigortaları ise reel olarak daraldığını da belirten Hilmi Özsoy, “Ülkemizde geçen yılın mart ayından beri etkili olan pandeminin yol açtığı koşulların da etkisiyle geçen yıl trafik sigortası sadece yüzde 8,64, kasko ise yüzde 14,15 büyüdü. Buna karşın reel prim üretimi Trafik'te yüzde 5,2 kaskoda ise yüzde 0,39 düşüş gösterdi.

İLK ÜÇ DEĞİŞTİ, TÜRKİYE SİGORTA LİDER OLDU

Hayat dışı sektörde 2020 yılında ilk 3'teki sıralamanın da değiştiğini ifade eden Özsoy, “Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesiyle faaliyete geçen ve prim üretimini yüzde 24,04 artıran Türkiye Sigorta ilk sırada yer aldı. Türkiye Sigorta'yı yüzde 17,51 prim artışıyla Allianz Sigorta ve yüzde 21,32 büyüme ile Anadolu Sigorta izledi. 2019'da hayat dışı sektörde sırayla Allianz, Anadolu Sigorta ve Aksigorta ilk 3'te yer almıştı” dedi.

SEKTÖR 2021’DEN UMUTLU

Gaziantep’te faaliyet gösteren Hilmi Özsoy Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Özsoy, sektörün 2021 yılının özellikle ikinci yarısından oldukça umutlu olduğunu söyleyerek; “Sektörde 2021 yılı ile ilgili beklentilere gelirsek, Covid- 19'un etkisiyle 2020'de büyüme hızı gerileyen ekonominin bu yıl yüzde 4-5 büyümesi bekleniyor. Bu da sigorta sektörünün de maça 1-0 galip başlaması demek. Bununla birlikte, pandemi döneminde artan sigorta bilinci ve sağlık (özellikle de tamamlayıcı sağlık) başta olmak üzere birçok sigorta ürününe talebin canlı olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. 2021'de ‘aşı teminatlı' yeni ürünler, siber ve sorumluluk sigortaları da sigorta şirketlerinin önünde yeni kulvar açacak. Söz konusu faktörler dışında, toplumda yaygın aşılama ile birlikte Covid-19'un etkilerinin yılın 2'nci yarısında azalacağı beklentisi de umutları artırıyor. Kârlılık açısından baktığımız zaman, manzara biraz farklı. Hem hasarlarda bu yıl yeniden artış beklentisi hem de sektördeki rekabetin etkisiyle teknik kârların azalması bekleniyor” şeklinde görüş belirtti.

SAĞLIK, KONUT VE FERDİ KAZA 2021’DE

“Pandeminin etkisinin yaz aylarında azalması ve yasakların kalkarak seyahatlerin başlaması hepimizin ortak ümidi” diyen Hilmi Özsoy, sektörün 2021 yılında da reel olarak büyümeye devam edeceği düşüncesinde. Sevinç, branş bazında büyüme beklentileriyle ilgili şunları söylüyor: “Sağlık sigortaları yanında hem evlerimizde daha fazla zaman geçirmemiz hem de yaşadığımız depremler sonucunda konut sigortalarına olan ilgideki artış devam edecek. Bireysel alanda Telemedicine içerikli ürünler ile geniş asistans hizmetleri ile genişletilmiş ferdi kaza içerikli ürünlerin, yine tazminat esaslı sağlık ürünlerine talebin 2021 yılında ortalamanın üstünde büyüyeceğini düşünüyorum. İşverenlerin artan bilinç düzeyi ile hem sorumluluk hem de grup ferdi kaza sigortalarına olan talepte de artış bekliyorum. Araç bedellerindeki ciddi artış ve pandemi sebebiyle bireysel taşımaya olan yönelimin kasko sigortaları üzerindeki etkisini 2021 de daha fazla göreceğiz.”

SEKTÖRDE HIZLI GÜNLERE DÖNÜŞ 2022 İLK ÇEYREĞİ BULUR

“Pandeminin etkisinin yaz aylarında azalması ve yasakların kalkarak seyahatlerin başlaması hepimizin ortak ümidi” diyen Özsoy, sektörün 2021 yılında da reel olarak büyümeye devam edeceği düşüncesinde. Sevinç, branş bazında büyüme beklentileriyle ilgili şunları söylüyor: “Sağlık sigortaları yanında hem evlerimizde daha fazla zaman geçirmemiz hem de yaşadığımız depremler sonucunda konut sigortalarına olan ilgideki artış devam edecek. Bireysel alanda Telemedicine içerikli ürünler ile geniş asistans hizmetleri ile genişletilmiş ferdi kaza içerikli ürünlerin, yine tazminat esaslı sağlık ürünlerine talebin 2021 yılında ortalamanın üstünde büyüyeceğini düşünüyorum. İşverenlerin artan bilinç düzeyi ile hem sorumluluk hem de grup ferdi kaza sigortalarına olan talepte de artış bekliyorum. Araç bedellerindeki ciddi artış ve pandemi sebebiyle bireysel taşımaya olan yönelimin kasko sigortaları üzerindeki etkisini 2021 de daha fazla göreceğiz.”

SİGORTA ACENTEDEN ALINIR

Gaziantep'te faaliyet gösteren ve müşterilerine sunduğu hizmetlerle Gaziantepliler'in tercih sebebi olan Hilmi Özsoy Sigorta, özellikle trafik zorunlu sigortası ve kasko hususunda bankalardan çok sigorta acentelerinin tercih edilmesinin bir çok avantajı olduğunu söyleyerek; "Özellikle kasko sigortası yaptıranlar beklenmedik kaza ve arıza durumlarında mağduriyetler yaşıyorlar. Bu gibi durumlarda muattap olduğu acenta şirketleri, müşterilerine daha iyi hizmet sağlıyorlar" dedi.

KASKODA ÇEKİCİ HİZMETİNE DİKKAT

kurtarıcı olarak çekici hizmetinden faydalanabiliyor. Bu hizmeti almak için ise kasko poliçesi yapılırken çekici hizmetinin olup olmadığının kontrol edilmesi ve eklettirilmesi gerektiğini söyleyen Hilmi Özsoy Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Özsoy, “Kaskodaki çekici hizmetini assistans şirketleri sağlıyor. Aracın yolda kalması, kaza yapması halinde seyir yapamayacak durumda olması durumunda kasko şirketiyle irtibata geçilip, bulunulan yer söylenmesi halinde çekici en hızlı şekilde intikal ederek aracın arıza ya da kaza durumunda servis ya da herhangi bir tamirhaneye götürülmesi sağlanıyor. Kasko sigorta olmayanlar yolda kalınması ya da kaza halinde büyük mağduriyetler yaşayabiliyor. Amatör çekici hizmeti alarak aracının daha da büyük hasar alması ihtimali ortaya çıkıyor. Bunun için uzman kadrolarla yönetilen assistans hizmetlerinin çekicileriyle aracın kurtarılması büyük önem taşıyor. Ayrıca araç çekiciyle götürüldükten sonra kasko şirketi konaklama, ikame araç gibi hizmetler de sunuyor. Bu sayede sigortalı kişi ve ailesi olumsuzlukları bertaraf etmiş oluyor” diye sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.