Glutensiz Markalar Listesi

Glutensiz Markalar Listesi
Glutensiz Markalar Listesi

Gluten ile son yıllarda oldukça önemli bir toplum bilinci oluşmaktadır. Çeşitli basın ve yayın organları sayesinde glütensiz gıda üreten markalar birbirleriyle yarışır duruma geldi. Bu sevindirici olmasıyla birlikte daha da çoğalması ve giderek yaygınlaşması gerekiyor. Glutensiz markalar listesi içeriğini paylaşmadan önce bir ürünün glüten içerip içermediğini nasıl anlarız ondan bahsedelim.

Glutensiz ürünlerde bazı markaların ürünleri ithal olduğu için etiketlerinde İngilizce veya Latince dili kullanırlar. Fakat genellikle "tahıl ürünleri" ibaresi olur ve bu da yabancı dilde yazılır.

İngilizce olarak tahıl ürünleri: Grain products olarak ifade edilir.

Ayrıca buğday, arpa, yulaf ve çavdar kelimelerinin İngilizce karşılığı: Wheat, barley, oats ve rye olarak çevrilir.

Latince olarak tahıl ürünleri: Cereals olarak geçer.

Buğday, arpa, yulaf ve çavdar kelimelerinin Latince karşılığı ise: Frumentum, ordeum, avena, siliginis'tir.

Glutensiz Markalar İçin Denetim Durumları

Glutensiz markalar listesi dört ana kategoride değerlendirilmektedir.

Bağımsız denetlenen ürünler Analiz yapılan ürünler Onaylı ürünler İzlemede olan ürünler

Bağımsız olarak denetlenen ürünlerde durum, markaların ürünlerinde kullandığı hammadde ile ilgilidir. Pirinç veya mısır ile yapılan ürünler bu kategoriye dahil edilebilir. Marka için bir örnek vermek gerekirse: Bjorg Organic Galetta Mais Corn Cakes Fransız menşeili bu ürün organik mısır topağından oluşmaktadır.

Analiz yapılan ürünlerde Sağlık Bakanlığı incelemesine sunulan firmaların gerçekleştirdiği analiz sonuçları baz alınır. Bu ürünler için örnek vermek gerekirse: Ege Glutensiz Keçi Boynuzu Ezmesi

Onaylı ürünler ise Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış ve glütensiz markalar listesi içerisine dahil edilen ürünlerdir.

İçecekler arasında: Coca-cola Didi Fanta Hazır kahveler: Kurukahveci Mehmet Efendi Shazili Atıştırmalık: Samai Sade Cips Çıtır Elma Çikolata: Kinder Sagra Nussknacker Tadelle

yer alır.

İzlemede olan glutenli ürünler için ise analiz raporları beklenmektedir. Henüz test aşamasında olan veya analiz için gönderilen bu ürünler bu kategoride yer almaktadır. Elit ve Sinangil markaları izlemede olan glütensiz ürünler arasındadır.

Glutensiz Ürünler Hangileridir?

Glutenli ürünlerle ilgili çölyaklıların dayanışması ile beraber yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Meclise sunulan önergeyle beraber market reyonlarında glütensiz ürün rafları yerini almaya başladı. Ayrıca bazı belediyelerin de glüten alerjisi olanlar için çok ucuz fiyatlarla glütensiz ekmek satışı için bayilikler açması da sevindirici haberler arasında.

Glutensiz beslenmedeki en önemli faktör olan yiyecek ve içecek üretimi yapan markaların da bu konuda hassas davrandıklarını söyleyebiliriz. Dünya genelinde glüten intoleransı bulunan çok sayıda insan olduğu için markalar bu pazardan da kendilerini dışarda tutmak istemiyor. Bu sebeple ürettikleri ürünleri arasında en çok satanlarından yola çıkarak glüten içermeyen modelini üretmeye başlıyorlar. Bu da elbette birçok avantajı beraberinde getiriyor.

Yaygın olarak kullanılan glutensiz markalar listesi:

Mina Glutensiz Damla Çikolatalı Kurabiye Wefood Badem Unu Balparmak Süperfresh Vefa Bozacisi (Glutensiz etiketi olduğuna dikkat edin) Çitir Elma. Elmataş. Nachos Chips Casa Fiesta Kinder Surprise , Kinder Chocolate, Kinder Chocolate Maxi. Tadelle (Gofreti dahil değildir) Dr.Oetker Glutensiz Çikolata Sosu Mado Dondurmasi Magnum After Dinner Dondurmasi TADELLE DONDURMA ERPiLiÇ TAVUK Döner Dr.Oetker Glutensiz Sade Un Karışımı Dr.Oetker Glutensiz Kakaolu kek karışımı Dr.Oetker Glutensiz Vanilinli Kek karışımı Gluno Tarhana Organic Garden. Abdurrahman Tatlici Helvalari Erpiliç Piliç Jambon Arolez fiero 3'ü bir arada. Dr.Oetker Glutensiz Kakao Yörsan Kaymak Tat Ketçap Bal Küpü Şeker Tamek Sebze ve Bakliyat Konserveleri

Glutensiz markaların tam ve eksiksiz listesi için referans aldığımız siteyi ziyaret edebilirsiniz: https://glutensiz.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.