Covid-19 da ağız bakımının önemi, Diş Hekimliği öğrencisi Stj.Dt.Kaan Bilecen anlatıyor

Covid-19 da ağız bakımının önemi, Diş Hekimliği öğrencisi Stj.Dt.Kaan Bilecen anlatıyor
Covid-19 da ağız bakımının önemi, Diş Hekimliği öğrencisi Stj.Dt.Kaan Bilecen anlatıyor

Yeni Coronavirüs enfeksiyonunun damlacık yolu ile ve solunum salgılarıyla bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerde öksürük,hapşırık,konuşma sırasında yayılım gösterebilir. Ağız ve diş bakımı, bu dönemde en doğru şekilde yapılmalıdır. Bilindiği gibi ağız ve diş, bu yolun başlangıcında bulunur. Ağız, özen gösterilmediği takdirde virüsün ve zararlı mikroorganizmaların barınabilmesi için mükemmel bir ortama sahiptir. Bu nedenle ağız ve diş bakımına bu süreç içerisinde daha çok önem verilmesi tüm uzmanlar ve Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilmektedir. Corona virüs salgınında ağız ve diş bakımı, doğru ve detaylı yapıldığı takdirde, diş sağlığınıza da olumlu etkileri olacaktır. Aynı zamanda bulaş riskini önemli ölçüde azaltacaktır.

Bu dönemde ağız bakımımızı nasil yapmalıyız ve nelere dikkat etmeliyiz?

Başta corona virus olmak üzere tüm grip çeşitlerinde hastalık esnasında immun sistemin düşmesi ile ağız florasındaki bakteri sayısı artmaktadır.
Bu dönemde her birey ağız ve diş sağlığına maksimum önemi göstermeli. Günde 2 veya 3kez en az 2 dakika boyunca dişlerin tüm yüzeyi fırçalanmalıdır. fırçalamadan önce günde 1 kez muhakkak diş ipi ya da ağız duşu uygulaması arayüzeylerin düzgün temizlenebilmesinde gerekmektedir. Günde 1 kere tuzlu suyla ya da ağız bakım sularıyla ağız ve boğaz gargarası dadişetisorunlarına karşı etkili bir koruma sağlar. Tüm bu önlemler hem bizi diş çürükleri ve dişeti hastalıklardan korur hem de corona virüsün en önemli bulaşma yollarından biri olan ağızın virüse ve mikroorganizmalara açık bir konak olmasının önüne geçer.

Bu süreç Diş Hekimlerini ve Diş Hekimliği Fakültesinde okuyan öğrencileri nasıl etkiliyor?

Covid-19 1 metre mesafede ve nefes yoluyla bulaşabildiği için Bu dönemde diş hekimlerinin bir çok konuda konuda önlemler alması gerekmektedir. Tedavi esnasında hastalara temastan sonra en az 20 saniye boyunca elleri sabun ve su ile yıkamak, dezenfektan kullanımı gibi standart önlemlerin yanı sıra Covid-19'da korunmak için kişisel koruyucu donanımlar gerekmektedir. Her hastada ayrı ayrı maske ve siperlik kullanımı,Her hastada değiştirilebilecek yeşil önlükler, klinikte her hastaya ateş ölçümleri yapılabilecek ekipmanlar bu dönemde diş hekimleri ve staj öğrencileri için daha da önem kazanmaktadır.

Bu süreçte Hangi durumlarda diş hekimine gitmeliyiz

Bilim Kurulunun aldığı karara göre diş hekimliğinde acil önlemler ;
Ağız ve yüz çevresinde şiddetli ağrı,Hayatı tehdit eden durumlar(ağız içi enfeksiyonlar,kanama) Travma(çene ve yüz bölgesinde meydana gelen kırıklar, diş kırıkları, dişin yerinden tamamen çıkması), Geçici restorasyonların kırılması, Dikiş alınması, Medikal problemi olan hastalar Şeklinde sıralanabilir.

Şikayetinizin acil olduğunu düşünüyorsanız, bu gibi problemler hissediyorsanız muhakkak hekiminizle iletişime geçin. Bu tarz durumlarda bunu evde halk arasında bilinen yollarla çözmeye çalışmayın. Hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda size verilen reçeteye, harfiyen uyun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.