Veraset İlamı Süresi Ne Kadar?

Veraset İlamı Süresi Ne Kadar?
Veraset İlamı Süresi Ne Kadar?

Veraset ilamı yani mirasçılara geçen haklar demektedir. Veraset mal ve üzerinde bulunan taşınır, taşınmaz tüm paraya değer eşdeğer mal bütününün ölümünden sonra yakınlarına çocuklarına intikal etmesidir. Veresat ilamı için yasal olarak sunulması gereken belgeler vardır. Ölüm sonunda yani ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunun belirlenmesi aksi takdirde gereken süre içerisinde veraset ilamına başvurulması ya da başvurmaması durumda da Mirası ret davası reddi miras yapılması gerekmektedir.

Veraset sonunda paylar ve haklar eşit olarak değil kişisel ve miras kalan kişi tarafından yakınlığına göre değişmektedir. Ölen kişinin mal varlığı ilamındaki birçok konuyla ilgili bilgi ve belgelerin düzenlenmesi ve başvurunun gününde ve zamanında topluca yapılması daha uygun olmaktadır.

Veraset İlamı Süresi Ne Kadar?

Yasal olarak kanun doğrultusunda mirasçılara veraset ilamı çıkarmaları konusunda herhangi bir süre tanınmamıştır. Veraset ilamı çıkarmak isteyen mirasçılar notere, Sulh Hukuk Mahkemesine giderek veraset ilamını çıkarabilmektedirler. Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra yasal olarak mirasçı sayılmakta ve gerekli yasal getiri ve götürülerek kabul etmiş bulunmaktadır. Fakat şöyle bir madde de bulunmaktadır, mirasçıya taşınır, taşınmaz mal kalmışsa bu durumda 3 ay içerisinde mirasçılar tarafından ve veraset ilamının çıkarılması gerekmektedir.

Eğer bunu istemiyor ve kabul etmiyor iseler yine 3 ay içerisinde reddi miras yapmaları şarttır. İlk bir ay içerisinde başvuru yapılması ve tüm mirasçıların aynı anda bu işlemi yapmaları maliyetleri düşürmektedir. Ülkemizde yasal çerçevede düzenlenen ve tüm mirasçılara uygulanan bu sistem sayesinde mağduriyetlerin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Veraset İlamı Belgeleri Nelerdir?

Nüfus Kayıt ÖrneğiVeraset İlamı İsteyen DilekçeÖlüm Belgesi

Veraset İlamı Süresinin Geçmesi Durumunda

Taşınır ya da taşınmaz mal kalan mirasçı emlak beyanında zamanda bulunabilmesi için veraset ve intikal zamanında ve gününde yapması gerekir. Süresi geçer ve vatandaş bunu zamanında yapmazsa mükellefiyet açısından vergi cezası uygulanır ve bu vergi cezası direkt mirasçıdan tahsil edilir. Emlak beyanı ve süreleri kapsamında ödenen vergiler faiz ve gecikme faizi açısından daha avantajlı olmaktadır. Veraset ilami ve mal geçiş süresi yasal olarak belli bir düzen içinde olmaktadır.

https://www.evhayalim.com/veraset-ilami-suresi-ne-kadar/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.