Başkan Şahin'den ABD çıkarması

Başkan Şahin'den ABD çıkarması
Başkan Şahin'den ABD çıkarması

Türkiye Belediyeler ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ABD Washington DC'de Uluslararası Akıllı Kentler toplantısına katıldı.

Türkiye Belediyeler ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ABD Washington DC'de Uluslararası Akıllı Kentler toplantısına katıldı. Şahin, burada Gaziantep'in ve Türkiye'nin Akıllı Şehir planlarını ve hayata geçirilen projeleri anlattı. Akıllı şehirlerle ilgili hem ülkemizin vizyonunu hem de şehir ile ilgili örnekleri paylaştı.

ARTIK ŞEHİRLER YARIŞIYOR

Konuşmasına dünyanın temel sorunlarına değinerek başlayan Fatma Şahin, "Ortak sorunlara bilimi ve teknolojiyi kullanarak ortak çözümler nasıl üretebiliriz, akıllı şehirlerle birlikte mutlu şehirleri nasıl inşa edebiliriz, seçilmişler olarak hepimizin gayretidir. Göç başta olmak üzere, doğal kaynakların kirlenmesi, çevre kirliliği doğal kaynakların yetersizliği, enerji verimliliği gibi dünyanın çok temel sorunları var. Artık şehirler yarışıyor. Bu şehirler yarışında özellikle altyapıdan, ulaşıma, güvenli şehirlerden akıllı eğitimlere, akıllı sağlığa her bir başlıkta hepimizin yapması gerekenler ve yapılmaması gerekenler var" diye konuştu.

PLAN ELİMİZDE HAZIR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın dünyada 4. Türkiye'de ilk kez bir Stratejik Eylem planı yayımladığını da anlatan Şahin, şunları kaydetti: "Her başlıkla ilgili devletin ve kamunun neler yapması gerektiğini yerel ile sivil toplum ve akademik dünya ile bunu nasıl yönetmemiz gerektiğinin planı elimizde hazır. 11. Ekonomi Eylem Planı'nda da akıllı şehirler ile ilgili kamu bütçesinin buraya ayrılacağı net bir şekilde ifade edildi."

21. YÜZYIL VERİ YÜZYILI

Fatma Şahin, şöyle devam etti: "Elbette strateji ve planlama her şeyin başı. Buna uygun teknolojiyi mutlaka yerine getirmeniz gerekiyor. Projenizi buna uygun şekilde dönüştürmeniz gerekiyor. Verileri toplayıp birleştirip, sindirmeniz ve yeniden bir değer üretmeniz gerekiyor. 21. yüzyıl veri yüzyılı. Hangi şehir, hangi ülke bu verileri doğru bir şekilde sorunların çözme kapasitesinde kullanırsa o şehrin rekabet etme gücünü artırarak yoluna devam edeceğine inanıyorum."

EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM

Gaziantep'ten de örnekler veren Şahin, şöyle konuştu: "Gaziantep Büyükşehir olarak biz önce kurumsal kapasitemizi bu büyük hedefe ulaştırmak için güçlendirdik. En büyük sorunumuz olan ulaşım başta olmak üzere her alanda bilgi ve teknolojiyi kullanarak bilgi ekonomisini ve vatandaş memnuniyetini nasıl gözeteceğiz, bunun önce planlamasını yaptık.

ULAŞIMDA AKILLI SİSTEM

Bütün göç alan büyükşehirlerde olduğunu gibi en büyük sorun tabi ki ulaşım. 2014 yılında başkan olduğumda nakit para ödenerek ulaşım saplanıyordu. Öyle bir akıllı ulaşım sistemi oluşturduk ki şu anda kredi kartıyla dahil hangi şehirden gelirse gelsin ödeme yapacağı akıllı duraklardan ulaşım denetleme sisteminin tamamen otomasyona dönüştüğü ve vatandaş memnuniyetinin en yüksek olduğu akıllı ulaşım sisteminin hayata geçirdik.

ENERJİDE FİZİBİLİTELERİMİZİ YAPTIK

En büyük ikinci konumuz da enerji. Dünyadan enerji ile ilgili her ülke her şehir kendi planlamasını yapıyor. Enerji verimliliği bir mühendis olarak da bunun daha önce parlamentoda yasasını çıkarmış bir başkan olarak da enerji verimliliği konusunda önce güneş, rüzgar, jeotermal başta olmak üzere yenilebilir enerji kaynaklarının bütün fizibilitelerini yaptık. Bu konuda yatırımlarımızı tamamladık ve çeşitlendirdik. Özellikle bioenerji çok önemliydi. Türkiye'de ilk kez bir belediye biogazdan oluşan yani hayvan atıklarından oluşan enerji sistemi kurduk. Şu anda bu konuda belediyelerin içerisinde ilk ve öncü olarak enerji üretmeye başladık.

BİLGİ VE TEKNOLOJİYİ KULLANMAMIZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Şehrimizin nüfusu 2 milyon. Suriye ile sınır olduğumuzdan dolayı şu anda 500 bin mülteciyle 7 yıldır da birlikte yaşıyoruz. Göç yönetimi o yüzden bölgesel olarak çok daha önemli. Bir stratejik planlama gerekiyordu. Akıllı su yönetimi bizim çok çok önemli. 130 kilometreden suyu getiriyoruz. Bu hızlı göç almaya karşı suyla ilgili bilgi ve teknolojiyi kullanmamız bizim için çok önemli. Kullanmış olduğumuz sistemle akıllı çevre projeleriyle toprağın nemine göre suyunu ne zaman vereceğimizi hesaplıyoruz. Daha az suyla çevreyi koruyacak programlamalarını yaptık. Şu anda sistemi buna göre çalıştırıyoruz.

AFET DURUMLARI İÇİN YAZILIM DA TAMAMLANDI

Akıllı sağlık, insan sağlığı da akıllı çevreyle bir bütün. Hepsinden önemlisi özellikle afet durumunda deprem, sel gibi nasıl bütün ilgili birimleri nasıl tek sisteme dönüştüreceğiz bununla ilgili bunun yazılımını da tamamladık. Gönüllülük sistemiyle afet durumunda doktor başta olmak üzere bütün ilgili birimleri sistemin içine dâhil ettik.

AKILLI ŞEHİR MASTER PLANI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

İmar Master Planı, Ulaşım Master Planı bir şehir için ne kadar zorunluysa Deprem ve iklim Master Planı da bir o kadar zorunlu görüyoruz. Bu çalışmaların sonunda belediyeler birliği olarak Akıllı Şehir Master Planı oluşturmak istiyoruz. Çünkü tecrübelerimizle baktığımızda bu işlere çok fazla bütçe ayrılıyor. Çok fazla kaynak ayrılıyor. Her şehirde farklı uygulamalar yapılıyor. Bütün taraftarlarla bu verileri daha güçlü kullanmamız ve daha az maliyetle daha yüksek verimliliği sağlamamız gerekiyor. İşte o yüzden bugün buradayız. Tecrübelerimizi paylaşıp bu konuda çalışma yapan belediyelerin tecrübeleriyle daha güçlü işbirliği yapmak istiyoruz."

KONGREYE DAVET

Türkiye'de Aralık ayında Uluslararası Akıllı Şehirler kongresi düzenleneceğini söyleyen herkesi bu kongreye davet etti: "Türkiye büyük bir güç. Büyük bir pazar. 80 milyonluk ve yüzde 50 de genç nüfusu olan beşeri sermayesi kuvvetli olan çok önemli bir ülke. Bütün paydaşlarımızla bu işbirliğine hazırız ve herkesi kongreye davet ediyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.