Uyuşturucu kullanımyaşı 11'e kadar indi
HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep'in sorunlarına dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, eğitimden, sağlığa, ekolojik çevreden kamu yatırımlarına, toplumsal cinsiyetten yerel yönetimlere kadar birçok konuda önemli tespitler bulunuyor
Gaziantep'in birçok mahallesinde ve semtinde uyuşturucunun çok yaygınlaştığını ve kullanımında artış olduğunu belirten Toğrul, ekonomik zorluk yaşayan insanların ve gençlerin uyuşturucu gibi maddelerin bağımlısı haline geldiğine vurgu yaparken, "Uyuşturucular arasında yer alan 'ateş buz' olarak bilinen metamfetaminin kullanımının Antep'te 2009'dan bu yana hızla arttığı, kullanım yaşının 11'e kadar indiği bilinmektedir. Özellikle, Hacıbaba, Karşıyaka, Düztepe, Vatan, Yukarıbayır ve Güzelvadi mahallelerinde, mahalle kültürünün yok edilmesi, halkın yalnızlaştırılması ve uyuşturucunun yaygınlaştırılması sosyolojik birer sorun olarak durmaktadır" şeklinde konuştu.
Gaziantep, cinayet haritasında 4'üncü sırada Kadınların çok düşük ücretlerle çalıştırıldığını aktaran Toğrul, Gaziantep'te 4 kadından birinin iş hayatına katılamadığını söyledi. "İşgücüne katılan kadınlar ise işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalmakta, cinsiyet eşitsizliğine dayalı işbölümü devam etmekte, kadınların çoğu sosyal güvence ve iş güvencesinden yoksun biçimde çalışmakta, ayrımcılığa uğramaktadır. Gaziantep kadın cinayetlerinin en çok işlendiği iller arasında yer almaktadır. Gaziantep, cinayet haritasında 4'üncü sırada, silahlı olaylarda ölü ve yaralıya göre ilk 10'a giren iller arasında 8'inci sıradadır. Ayrıca ilde, emniyet müdürlükleri ve jandarma tarafından hazırlanan kadına yönelik işlenen cinayet istatistiklerinin, kamuoyundan saklandığı iddia edilmektedir" ifadelerini kullandı.
Birçok çocuk ve kadın cinsel istismara uğradı Her savaşta olduğu gibi Suriye savaşında da en ağır bedeli kadınların ve çocukların ödediğini belirten Toğrul, "Ülkelerini terk etmek zorunda kalan kadınlar sadece savaşın top ve mermilerinden değil; kadın olmalarından kaynaklı toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, cinsel istismar, cinsel şiddet, aile içi şiddet gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Örneğin, 2016 yılında AFAD kamplarında birçok çocuk ve kadın cinsel istismara uğramıştır. Suriyeli mülteci kadın ve kız çocukları, erken evlendirilme, ikinci eş olarak evlendirilme gibi "yasa dışı" evliliklere mecbur bırakılmaktadırlar. Bu evliliklere aracılık eden "insan tacirleri" nin varlığından tüm kurumlar haberdar olduğu halde herhangi bir önlem bugüne kadar alınmamıştır" dedi.
Gaziantep, eğitimsıralamasında son sıralarda Gaziantep'te okul sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Toğrul, Gaziantep'in LGS ve üniversiteye giriş sınavları dahil tüm sınavlarda son sıralarda yer aldığını ifade etti. Toğrul, "Kentimiz Gaziantep ilkokul düzeyindeki okullaşma başta olmak üzere her düzeyde okullaşma oranı, derslik, öğretmen ve yardımcı hizmetli personel ihtiyacı, okulların fiziki donanım açısından Türkiye ortalamasının çok altındadır. Sınıf mevcutları Türkiye ortalamasının oldukça üstündedir. Acil çözüm bekleyen altyapı sorunları maalesef çözülememiştir" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Devlet hastaneleri şirketleşiyor Gaziantep'te sağlık alanında da personel eksikliğinin bulunduğunun altını çizen Toğrul, "Sağlıkta personel eksiği varken ve hastalar hizmet beklerken, atamalar geciktirilmektedir. Mevcut çalışanlar, göreve başlayamayan sağlık çalışanlarının yükünü de üstlenmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum, artmış iş yükü ve güvensiz çalışma koşulları nedeni ile hasta güvenliğini tehlikeye atmakta ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Şehir hastaneleri 'kamu' adını kullanarak küresel sermayeye yeni ve büyük bir kaynak aktarmanın aracı olacak gibi görünmektedir. Özel hastanelerin sayısı sürekli artıyor, devlet hastaneleri şirketleşiyor, hastaneler fabrika gibi çalışır hale geliyor. Paranın varlığının sürdüğü sağlık dönemi yaşanıyor. Vatandaşın sağlık için yaptığı harcamalar günbegün artıyor, ödediği vergi sağlık hizmeti almalarına yetmiyor. Sigorta primi, katkı-katılım payı, ilave ücret, fark ücreti, otelcilik hizmetleri gibi on ayrı kalemde cepten ödeme yapılıyor" diye konuştu.
Gaziantep'te işsizlikyüzde 14'ün üzerinde
Türkiye'de yüzde 10 olan işsizlik oranlarının Gaziantep'te yüzde 14'ün üzerinde olduğunu kaydeden HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, konuşmasına şöyle devam etti: "İl genelinde çalışanların ücretlerinde bir artış görülmediği gibi temel ihtiyaçlarda görülen fiyat artışı, dar ve orta gelirli yurttaşların yaşamını daha da zorlaştırmaktadır. Kimi fırsatçı işverenlerin sigortalı işçi çalıştırmak yerine mültecileri sigortasız ve düşük ücretle çalıştırmaları da Gaziantep'in çalışma hayatını tehdit etmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.