Son dakika haberi: Koronavirüs aşısında en büyük soru işareti cevap buldu! Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den ilk açıklamalar geldi

Son dakika haberi: Koronavirüs aşısında en büyük soru işareti cevap buldu! Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den ilk açıklamalar geldi
Koronavirüs salgınını sonlandıracak aşı çalışmalarıyla ilgili sevindiren son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Dünyayı umutlandıran son dakika haberi ise bu sabah haber ajanslarına düştü. İngiltere, koronavirüse karşı geliştirilen ve yüzde 95 etkinlik gösteren Pfizer/BioNTech aşısının kullanımını resmi olarak onayladı. Böylece aşı çalışmalarında sona ne kadar yaklaşıldığı da bir kez daha tescillenmiş oldu. Aşıyla ilgili bu flaş gelişme hakkında Pfizer CEO'su Albert Bourla'dan da ilk açıklamalar geldi.

Koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken salgını bitirecek aşılardan da art arda iyi haberler gelmeye devam ediyor.
İngiltere, koronavirüse karşı geliştirilen ve yüzde 95 etkinlik gösteren Pfizer/BioNTech aşısının kullanımını resmi olarak onayladı.

Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford ve Rusya'nın aşısı Sputnik V'ten gelen etkinlik oranı ve aşıların güvenirliğiyle ilgili sevindirici haberler geçtiğimiz haftalarda gelmiş ve dünyaya rahat bir soluk aldırmıştı.

BASINA İLK AÇIKLAMA

İngiltere'den gelen flaş haberin ardından Biontech, aşının nakliyesi konusundaki soru işaretlerini gideren rahatlatıcı açıklamayı yaparken aşının yaratıcısı Türk Profesörler Uğur şahin ve Özlem Türeci de basına ilk açıklamalarını yaptılar.

Biontech firmasının Finans Sorumlusu (CFO) Sean Marett yaptıkları yeni çalışmayla birlikte Kovid-19 aşılarının 2 ila 8 derece arasında, 6 saate kadar taşınabileceğinin mümkün hale getirildiğini açıkladı. Aşılar bu sıcaklık derecesinde 5 gün boyunca normal bir buzdolabında saklanabilecek.

AŞININ TAŞINACAĞI SICAKLIĞIN YARATTIĞI SORUNU ÇÖZDÜLER!

Bu açıklama -70 derecede saklanması gereken aşının nakledilmesiyle ilgili kaygıları da böylelikle ortadan kaldırmış oldu. Marett, konuyla ilgili çalışmalara devam ettiklerini ve aşının -20 derecede depolanıp, normal buzdolabı sıcaklığı kabul edilen 2-8 derece arasında saklanabilmesini mümkün kılacaklarını da sözlerine ekledi.

Konuya ilişkin ilk açıklamasını yapan yapan BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Profesör Özlem Türeci de, Pfizer ile birlikte geliştirilen aşının Britanya'da acil kullanım onayı almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Avrupa İlaç Ajansı ve Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nden de aralık ayı içinde cevap almayı beklediklerini aktardı.

Özlem Türeci, geliştirdikleri aşının koruyuculuk oranı ve virüsün bulaşmasını engellemekteki başarısının da takip altında olduğunu, aşının etkilerinin 2 yıllık bir süreç boyunca inceleneceğini sözlerine ekledi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Uğur Şahin de aşılarının uygulanmaya başlayacak olmasından duyduğu mutluluğu dile getirirken "Aşının -20 derecede ne kadar stabil olduğuna dair araştırmalar devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda bu konuda daha fazla bilgi sahibi olacağız." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.