Gaziantep Müzesi'nde İkinci Personel intihar etti iddiası

Gaziantep Müzesi'nde İkinci Personel intihar etti iddiası
Gaziantep Müzesi'nde İkinci Personel intihar etti iddiası

Kayıp tarihi eserleri üzerine geçirmesi istenince intihar etti iddiası

Gaziantep Müzesi Müdüresi M.Ö. tarafından gördüğü baskı sonrası yaşamına son verdiği ileri sürülen Arkeolog Merve Kaçmış’ın ailesinin iddialarını araştırmak üzere Kültür Bakanlığı müfettiş görevlendirildi.

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Antep Müzesi’nde arkeolog olarak görev yaparken gördüğü baskı sonucu yaşamına son veren Merve Kaçmış’ın arkasında bıraktığı mektupta yer alan iddialar üzerine soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Kaçmış’ın ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış, intihar eden kardeşinin “kayıp” olduğu anlaşılan 150-200 adet tarihi eseri usulsüz şekilde üzerine geçirmesi konusunda baskı gördüğünü belirterek, yetkililere çağrıda bulunmuştu.

MEKTUBU EMNİYETE TESLİM EDİLDİ

Merve’nin ölümü üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ailesi, kaleme alınan mektubu Emniyet’e teslim etti. Yaşanan intiharın ardından Antep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de olayın araştırılması için Bakanlık’tan müfettiş talebinde bulundu.

AĞABEYİ: OLAYIN ÜZERİNE GİTMEK İSTİYORUZ

Kaçmış'ın ölümüyle ilgili ajansımıza konuşan ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış, “Yaşanan bu olaylardan ötürü öfke ve üzüntü duymaktayız. Öncelikle genç bir kızı intihara kadar sürükleyecek baskıyı yapan müze müdüresinin, soruşturmanın selameti açısından bir an önce açığa alınması gerektiğine inanıyoruz. Başka canların yanmaması için bu olayın üzerine gitmek istiyoruz” dedi.

2 yıldır görev yaptığı Antep Müzesi'nde “kayıp” olduğu anlaşılan 150-200 adet tarihi eseri usulsüz şekilde üzerine geçirmesi konusunda müze Müdüresi M.Ö. tarafından sistemli biçimde mobbing ve işten atmayla tehdit edilen Kaçmış’ın yaşamına son vermesinin ardından Antep İl Kültür Müdürlüğü, olayın araştırılması için Bakanlık’tan müfettiş talebinde bulundu. Müdürlüğü’n talebi üzerine Bakanlık müfettiş görevlendirildi. Konuya dair bugün Antep Müzesi’nde araştırma başlatması bekleniyor.

MÜFETTİŞ MÜZEYE GELDİ

Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri, müfettişin kuruma an itibariyle giriş yaptığını, konuya dair açıklama yapmak için henüz erken olduğunu, müfettişin yapacağı çalışma sonrası söz konusu iddiaların aydınlanacağını ifade etti.

DAHA ÖNCE DE BİR PERSONEL HAYATINDAN OLMUŞ
Ayrıca, aynı müdür döneminde daha önceki yıllarda da bir gişe personelinin işinden olduğu ve daha sonra bu durumu kaldıramayan personelin yaşamına son verdiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bölgeden birçok uzmanın maruz kaldığı bu baskı ve mobbing Kültür Bakanlığında liyakatsiz ve özellikle Memur-Sen üyesi olan müdürlerin kendilerini personelin efendisi gibi görmeleri ve devlet müzelerini ise kendi çiftlikleri şeklinde yönetmelerinden kaynaklıdır. Özellikle sorgulanması gereken konu bu şikayetlerin neden değerlendirmeye alınmadığı ve bir insanın hayatına mal olmasının neden beklendiğidir. Ayrıca belirtmek isteriz ki ölümü tercih eden arkeolog arkadaşımız Memur-Sen üyesidir. Yalnız Memur-Sen'den her zamanki gibi konu ile ilgili ne bir açıklama gelmiştir ne de yaşanan süreçte olaya müdahale de bulunulmuştur. Müzede görevli arkeolog arkadaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu olay intihar değil cinayettir ve sorumluları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.