Dinamik Hızlı Okuma Teknikleri

Dinamik Hızlı Okuma Teknikleri
Dinamik Hızlı Okuma Teknikleri

Rutin işlerin artmasıyla, kişiler okuma yapacakları zaman doğru bilgiye daha kısa sürede ulaşmayı talep etmeye başlamıştır. İnternet çağında istenen bilgiye tek tıkla ulaşmak mümkündür. Fakat doğru bilgiye ulaşabilmek için bilgi yığınlarının arasından sıyrılmak gerekir. Hızlı okuma yöntemleri sayesinde kişiler kendilerini geliştirerek az bir zamanda daha çok kelime okuyabilir konuma geleceklerdir.

Hızlı Okuma ve Anlama Teknikleri Nelerdir?

Okuma yaparken kişilerin en çok yaptığı yanlışlardan birisi de sesli okumadır. Okuma hızını ciddi oranda yavaşlatan sesli okumalar, bilgi akışını da yavaşlatmaktadır. Okuyucular sesli okuma yaptıkları zaman kendilerini konuşma hızlarıyla kısıtlamak zorunda kalırlar ve bu hızın üzerine çıkamazlar. Kişilerin okuduklarını anlayabilmeleri için illa ki sesli okuma yaparak bilgileri işitme kanalından geçirme zorunluluğu bulunmamaktadır. Göz gördüğü her kelimenin fotoğrafını çekerek, hızlı bir şekilde beyne göndermekte ve beyin de bu bilgiyi işleyerek kişinin anlamasını sağlamaktadır. Anlayarak hızlı okuma yapabilmek için konsantre olmak çok önemlidir. Sesli okuma yapıldığında ortalama 150 - 200 kelime 1 dakikayla sınırlanır ve okuma hızı beynin algı hızına yetişemez. Bu süreçte konsantre de düşük olursa anlayarak hızlı okuma gücü de azalır. İçten sessiz bir şekilde okuma yapmak da bir okuma yöntemidir. Bu yöntemde kelimeler tek tek dudak hareketleriyle telaffuz edilmese bile aktif bir okuma gerçekleştirmek mümkündür. Ve daha akıcı bir okuma gerçekleştirilmiş olur.

Okuyucunun her kelimeyi okuması da okumanın yavaşlamasına neden olur. Cümle yapılarında anlatılmak istenen asıl tema birkaç kelime de toplanır. Göz takibiyle daha hızlı bir şekilde metinde anlatılmak isteneni kavramak mümkündür. Hızlı okuma teknikleri yöntemleri arasında en etkili olan göz kaslarının güçlenmesidir. Cümlenin anlamlı ve düzenli olabilmesi için kullanılan bağlaçlar ve ekler bize okurken zaman kaybettirir. Hangi kelimeleri okumanın gereksiz olduğu tespit edildiğinde ve okurken bunlara dikkat ederek okuma gerçekleştirildiğinde kişi pratiklik kazanır. Önce göz takibiyle hızlı okuma gerçekleştirmek okuyuculara zor gözükse de bu teknik kullanıldıkça kişiler yeteneklerini geliştirebilecek ve daha hızlı anlayabildiklerini fark edecekler. Hızlı okuma egzersizleri ile okuma ve anlama kapasitesi artırılır ve 300 kelimelik bir metnin 100 kelimesi okunduğunda da metnin ana teması hakkında fikir sahibi olunur.

Kişiler psikolojik olarak, hızlı okuduklarında metinden bir şey anlamayacaklarını düşünürler. Okumanın otomatik olarak yavaşlamasına neden olan en önemli etken budur. Beyin, göz sinyallerine göre daha aktiftir. Ve hızlı okuma gerçekleştirildiğinde göz takip hızının beyne yetişmesi amaçlanır. Hızlı okuma kursları da kişilerin gözlerini eğitmelerine yardımcı olur. Normalde okuma yapıldığında göz ilgili kelimeye odaklanır. Fakat göz kasları uygun seviyeye getirildiğinde ve okuma hızı artırıldığında göz daha geniş açıyı görmeye alışmaktadır. Superhizliokuma.com uzman eğitimci kadrosuyla, okuyuculara bilinçli, hızlı ve anlaşılır bir okuma yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.