AST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

AST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?
AST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

SGOT ve Aspartat Transaminaz olarak da bilinen AST hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde... AST: Aspartat Aminotransferaz nedir? AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte cevapları...

Aminotransferaz (AST) vücudunuzun çeşitli dokularında bulunan bir enzimdir. Bir enzim, vücudunuzun çalışması için gereken kimyasal reaksiyonları tetiklemeye yardımcı olan bir proteindir. Peki, AST yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz'¦

AST: ASPARTAT AMİNOTRANSFERAZ NEDİR?

AST, karaciğerinizin ürettiği bir enzimdir. AST, karaciğer, kas, kalp, böbrek, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde en yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Küçük bir miktar AST tipik olarak kan dolaşımınızda bulunur. Kanınızdaki bu enzimin normalden daha yüksek miktarları bir sağlık sorununun işareti olabilir. Anormal seviyeler karaciğer hasarı ile ilişkilendirilebilir.

AST seviyeleri, enzimin bulunduğu dokulara ve hücreler zarar gördüğünde artar. AST seviyeleri dokuya zararından altı saat sonra artabilir. AST'nin normal aralığı, büyük çocuklar ve yetişkinler için normal aralıklarla karşılaştırıldığında, doğumdan itibaren 3 yaşına kadar yüksektir.

AST testi, kanınızdaki zarar gören dokudan salınan AST miktarını ölçer. AST ayrıca SGOT (serum glutamik-okaloasetik transaminaz) olarak da adlandırılır. Normal AST aralığı erkeklerde: 10 '“ 40 birim / L, kadınlarda: 9 '“ 32 birim / L'dir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.