GAÜN'de “100. Yılda Cumhuriyeti Anlamak” konulu konferans düzenlendi

GAÜN'de “100. Yılda Cumhuriyeti Anlamak” konulu konferans düzenlendi
Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN), Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne özel olarak düzenlenen resepsiyon kapsamında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin’in konuşmacı olarak katıldığı “100. Yılda Cumhuriyeti Anlamak” konulu konferansı gerçekleşti.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta Cumhuriyeti ve değerlerini korumanın önemine vurgu yapan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin, “ Türkiye olarak ilk yüzyılda devletimizin temellerini attık, ufkunu ortaya koyduk. İçine girdiğimiz ikinci yüzyılda da bu temel üzerinde büyüyüp gelişeceğiz” dedi.

Konferansta Cumhuriyetin bekçileri olan gençlere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Çetin şu ifadeleri kullandı: “Atatürk Cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir. Gençler Atatürk’ün Gençliğe Hitabe ’sini çok iyi okumalı ve anlamalı. Atatürk, Gençliğe Hitabe ’de Türk gençliğine iki temel kavramı korumalarını ve savunmalarını tavsiye ediyor. Birincisi Türk istiklali, ikincisi Türk Cumhuriyeti, Türk istiklali dört temel alanda ortaya konmuştur. Birincisi siyasi istiklaldir. Yani hiçbir yabancı devletin talimatı, emri olmadan kendi bağımsız iradeleriyle kendi devletlerini yönetmeleri, kendi devletlerine sahip çıkmaları gerekiyor. İkincisi ekonomik istiklal, Türkiye’nin yer altı yer üstü bütün zenginliklerini kullanmak konusunda emperyalist yabancı devletlerin, şirketlerin sömürüsüne izin vermemeleri gerekiyor. Bu ülkenin bütün zenginliklerini sadece kendileri için, kendi milletimiz için kullanmaları yönünde bir çalışma ortaya koymaları gerekiyor. Üçüncü istiklal de kültürel istiklaldir. Bu da bizim Türk milleti olarak, Türk-İslam kültür ve medeniyet mirasımızı çağın şartları içerisinde korumamız gerektiğini gösteriyor.”

Konferansın sonunda GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Prof. Dr. Nurullah Çetin’e hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.