Op.Dr. Mehmet Fatih Karadağ Diyabet hastalarını görme kaybına karşı uyardı

Op.Dr. Mehmet Fatih Karadağ Diyabet hastalarını görme kaybına karşı uyardı
Op. Dr. Mehmet Fatih Karadağ vücutta kan şekerinin artmasıyla kendini gösteren metabolik bir hastalık olan diyabetin gözler üzerindeki ciddi etkileri konusunda hastaları uyardı.

“Hiperglisemi denen yükselen kan şekeri, merceği etkileyerek gözde refraksiyon değişiklikleri yani kırılma bozuklukları, katarakt meydana getirebildiği gibi göz arkasında da ciddi bozukluklara yol açabilir’’ diyen Karadağ diyabetin özellikle görme kaybının mühim bir etkeni olduğunu şöyle ifade etti;

‘’Diyabetin göz arkasındaki komplikasyonları çok daha ciddi olabilir. Diyabetik Retinopati denilen bu durum şekere bağlı körlüğün en sık görülen nedenidir. Bu durumda retina tabakasında kanamalar, damar tıkanıklıkları, yeni damar oluşumları, görme merkezinde ödem gözlenir ve görme kaybı olabilir. Göz arkasındaki hasarların tedavisinde birkaç tedavi yöntemini kullanıyoruz. Bunlar arasında retinaya uyguladığımız lazer tedavilerini, retinadaki damar oluşumlarını azaltacak ve ödemi geriletmeye yardımcı olacak göz içine enjekte ettiğimiz antivegf tedavileri sayabiliriz. Hastalığın ileri evrelerinde göz arkasındaki yoğun kanamalar ve göz ön yüzeyinde damar problemleri gelişebilir. Bu dönemlerde yapılacak tedaviler daha agresif cerrahi müdahalelerdir. Göz arkasında oluşan kanamalar, retinadaki proliferasyonlar, zarsı oluşumlar, retina yırtıkları gibi körlük yapıcı ciddi durumlarda vitrektomi dediğimiz retina cerrahisini yapıyoruz. Bu cerrahide göz boşluğunu dolduran vitreus jeli, retinaya daha iyi erişim sağlamak için çıkarılır. Bu sayede göz üzerinde çeşitli onarımları gerçekleştirmek mümkün olur.

 

Gözün, vitrektomi cerrahisi ile doğru zamanda deneyimli ellerde tedavi edilmemesi durumunda, kişilerde görme kaybı veya gözün tamamen kaybedilmesi durumuyla karşı karşıya kalınmaktadır. Vitrektomi ameliyatıyla kişilerin gözlerinde anatomik yapının korunması ve görme kaybının engellenmesi amaçlanır’’.

Son olarak tedavi edilmeyen diyabet hastalarının normal bir insana göre 25 kat daha fazla körlük riski taşıdığını ifade eden Karadağ, ‘’Şeker hastalarında retina normal olsa bile yılda bir kez göz dibi muayenesi yapılmalıdır. Bu hastalıkta en önemli şey düzenli takiptir” dedi.

https://instagram.com/opdrkaradag?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.