CEYS AŞİRETİ NE DEMEK? Gaziantep'te Yaşayan Bu Aşiretin Tarihçesi Nedir? CEYSLER İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.

CEYS AŞİRETİ NE DEMEK? Gaziantep'te Yaşayan Bu Aşiretin Tarihçesi Nedir? CEYSLER İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.
Gaziantep Ceysleri; Çanakkale savaşında birçok şehitler vermiş, birinci dünya savaşında ve özellikle Antep savaşında da birçok yararlıklar göstermiş bir aşiret... CEYS AŞİRETİ'nin Tarihçesi Nedir?Ceysler Eğitim Kültür Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Kahraman Arslanoğlu, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınadı.

Arslanoğlu, yazılı açıklamasında, Filistin ve İsrail arasında yaşanan çatışmalardan dolayı çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

İsrail'in dün gece Gazze'de bulunan bir hastaneye yaptığı saldırıda yüzlerce kadın, çocuk ve masum insanın yaşamını yitirdiğini ifade eden Arslanoğlu, bu durumun asla kabul edilemez olduğunu aktardı.

CEYS AŞİRETİ

Gaziantep Ceysleri; Çanakkale savaşında birçok şehitler vermiş, birinci dünya savaşında ve özellikle Antep savaşında da birçok yararlıklar göstermiş.Kurtuluş Savaşı Antep harbinde Kuvayı milliye mücadelesinde Kara Ali (ALEY) reis liginde spontane olarak fiilen o zaman kurulmuş. Antep harbin de fiil en kurulan Gaziantep Ceysler Birligi, hem bölgede otorite boşluğunda kaynaklanan kaos ve anarşiye karşı aşirete kol kanaat oldu. O zaman dan bu yana birlik ve dayanışma zaman zaman kesintiye uğrasa da aşiret üyeleri arsındaki birlik ve dayanışma ruhu hiç eksilmedi. Konjonktürel olarak bölgenin jeopolitik ve jeostratejik konumunu iyi tahlil edebilen Kays aşireti Gaziantep Ceysler Derneği, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Adana illerin deki Ceys aşireti derneklerini bir araya getirip konfederal bir yapıya kavuşmasını hedefleniiyor... 

CEYS AŞİRETİ'NİN MENSUPLARI NERELERDE YAŞAR?          

KAYS (CEYS) aşiretini tanımlamak için bölgedeki hakların etkin kökenini irdelemek gerek. Arab-ı müstaribe; aslen Arap olmayıp sonradan Araplaşan kabileler. Bunlara HZ. İsmail’in torunlarından Adnan’ın neslinden geldikleri için Adnaniler de denir. Kureyş kabilesi ve Kays kabilesi bu boydan. Aşiret Adnan oğullarından Kays bin aylana intisap ettiklerinden Kays olarak anılmış, daha sonraları bölgesel ve yerel dillerde Ceys gibi söylem değişiklikler yaşanmışsa da asıl olan Kays’dır. Fakat Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana gibi aşiret mensuplarının bulunduğu şehirlerde Ceys olarak da anılıyor

CEYS AŞİRETİ'NİN TARİHÇESİ

Ceys Aşireti de MS. 637 yılında Mekke, Irak, Basra havalisine daha sonra samara ya göç etmiş 9. ve 10. yüzyıl da Selçuklular la birlikte hareket ederek ve Suriye’nin kuzeyine, yani Türkiye’nin Güney ve Güneydoğusuna göç etmişler. Bir müddet bölgede Doğu Roma imparatorluğu himayesinde yaşamış bin 250-bin 517 yılları arasında bölgede egemen olan Memlük Türk devletinin   ve Dulkadiroğluları beyliğinin himayesinde yaşamışlar. 1517 de Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı hakimiyetine geçen bölge de yaşamlarını sürdürmüşler. Osmanlının son zamanlarında 1893 yılın da 2. Abdulhamit tarafından bölgede anarşiyi temin amacıyla kurulan Hamidiye alaylarında, 51. ve 52. alayları korumuş ve kumanda etmişler. Daha sonra bu alaylar milli aşireti ile yaşanan çatışmalar dan dolayı Suriye’de yer alan 5. Orduyu hümayuna bağlanmışlar. Osmanlıdan sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin asli vatandaşları olmuşlardır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.