Plakasız araç cenneti! Plakasız araç kullanmanın cezası ne?

Plakasız araç cenneti! Plakasız araç kullanmanın cezası ne?
Son günlerde Gaziantep’te genellikle Suriyeliler ve bazı suç örgütleri Gaziantep’te plakasız araç kullandıkları iddia edildi.

Son günlerde Gaziantep’te genellikle Suriyeliler ve bazı suç örgütleri Gaziantep’te plakasız araç kullandıkları iddia edildi. Bunu yanı sıra trafikte plakasız araçların en çok trafik cezalarının yüksek olması en büyük neden olarak gösterildiği belirtildi. Gaziantepte yaklaşık Suriyelilerin kullandığı 100 bin geçici plakanın yanı sıra bir çoğunun aracınında da sahte plakalar takıldığıda öne sürüldü. Bu nedenle Gaziantep’teki hem suç örgütleri hem trafik cezalarını yüksek olması hem de Suriyelilerin araç sayısını çok olması nedeniyle plakasız araçlarda artış olduğu öne sürüldü.

Araçlara Dair Plaka Cezaları Nelerdir?

Plakasız araз kullanma cezası yönetmeliğin 23. Maddesinin 4.bölümünde açıklanır. 20 ceza puanının yanı sıra 1698 TL tutarında bedel alınır. Ancak 15 günlük indirimli ödeme süresi hakkından herkes yararlanabilir. Ceza sürücülere yazılmakla birlikte trafikte herhangi bir nedenden dolayı araçların plakasız kullanımına izin verilmemektedir. Bundan dolayı cezai işlemlerin yanında araç trafikten men edilmektedir. Araçlarda var olan plakaların çeşitli nedenlerden dolayı yanlış okunmasının sağlanması durumlarına ilişkinde cezalar bulunur. Plakanın okunmaması için bazı uygulamaların yapılması, işlemlerde bulunulması da yine aynı şekilde ceza almayı gerektirir. Her araçta mutlak surette plaka bulunmalı ve görülebilir duruma getirilmelidir.

Tescil plakasında yapılacak değişimlerle okunmasının mümkün olmaması 412 TL para cezasını da beraberinde getirir. Buna ilave olarak 15 puanlık ceza da sürücüye verilir. Plakanın uygun hale getirilmesi için ise maksimum 7 günlük süre verilir. Tescil plakasının değiştirilerek kullanılması halinde ise ceza 844 TL’ye kadar çıkmaktadır. 15 günlük süre içerisinde gerçekleştirilecek online ödeme durumlarında ise indirimli tarife üzerinden ödeme alınır. Ayrıca farklı araçların plakasını kullanma ise resmî belgede sahtecilik kapsamında değerlendirilir. Kişinin alacağı para cezasına ek olarak kişinin yargılanması kararı dahi verilebilir. Çeşitli haklar sağlama ve kazançlar elde edilmesinin tespitiyle 5 yıla kadar hapisle yargılanmanın önü açıktır.

Plakasız Araç Kullanma Cezası Sorgulaması Yapma

Var olan plakasız araç kullanma cezasına ilişkin sorgulamalar E-Devlet üzerinden yapılabilir. Trafik cezaları içerisinde plaka cezaları bölümünden plakasız araз kullanma cezası görülebilir. Aynı şekilde resmi siteye yönlendirme yapılarak hemen bu şekilde cezanın ödenmesi de mümkün olmaktadır. Böylelikle zahmetsiz bir şekilde var olan sorgulamalarla ödemeler tamamlanabilir. EGM üzerinden de plakasız araç sorgulama yapılmasına olanak tanınır. Banka hesaplarıyla farklı taksitlendirme seçenekleriyle plakasız kullanıma dair cezaların ödemesi olmaktadır. Cezanın belirli bir süreyi aşmasıyla gecikme bedelleri olabilirken trafikten me edilen araç içinde farklı uygulamalar yapılır. Plakasız araç sorgulama sonrasında var olan durumlara ilişkin itiraz hakkı da saklı tutulur. Herhangi bir yanlışlık durumu olduğu düşünülüyorsa vakit kaybetmeden itiraz edilebilmektedir. Bunlara dair de süreçlerin online şekilde yapımı söz konusu olup sonuçlara ilişkin ise belirli bir takvim durumu vardır. Ancak kısa sürede sonuçlanma hali pek olmamaktadır

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.