Antep fıstığı cep yakıyor: 3 katı fiyatla satılıyor... Baklava''nın FİYATI 750 TL'ye ULAŞTI

Antep fıstığı cep yakıyor: 3 katı fiyatla satılıyor... Baklava''nın FİYATI 750 TL'ye ULAŞTI
Gaziantep'te hem taze hem kuru olarak tüketilen Antep fıstığı tezgahlardaki yerini aldı. Geçen yıl kilosu 130 liraya kadar düşen kabuklu yaş Antep fıstığı bu yıl 200-250 liradan satılıyor

Gaziantep'te hem taze hem kuru olarak tüketilen Antep fıstığı tezgahlardaki yerini aldı. Geçen yıl kilosu 130 liraya kadar düşen kabuklu yaş Antep fıstığı bu yıl 350-450 liradan satılıyor.


Gaziantep'in en önemli gelir kaynaklarında olan Antep fıstığı tezgahlarda yerini aldı. Gaziantepli vatandaşlar tezgaha düşmesine rağmen bu sene fiyatlardan dolayı Antep Fıstığında uzak kalacak. Boz fıstığın kilosu 1000-1100 TL arasında satılırken Taze Ben fıstığı ise 200-250 TL arasında satışa sunuluyor.

HEM KURAKLIK HEMDE ENFLASYON VURDU!

Gaziantep'te bu sene devam eden aşırı sıcaklar ve enflasyona bağlı olarak gelen mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış nedeniyle ürün çiftçinin beklentisini karşılamadı. Hem rekoltenin az olması hem de maliyetlerin yüksek olması nedeniyle bu sene Antep Fıstığı fiyatları rekor fiyatlarla satışa sunuldu.

AĞAÇ SAYISI ARTTI VERİMLİLİK DÜŞÜK

Gaziantep’te yaklaşık 1,5 milyon dekarda Antepfıstığı üretilirken , ağaç sayısının her geçen gün arttığını buna karşılık verimliliğin düştüğünü söyledi.


ÜRETİCİ KAZANMALI Kİ HERKES KAZANSIN

Maliyetlerin son 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde arttığı öğrenilirken boz kabuklu Antep fıstığının ortalama 110 liradan işlem gördüğünü bu fiyatların da üreticiyi kurtarmadığı öğrenildi. Üretici “Boz kabuklu fıstığın fiyatı 150 olmalı. Ben kırmızı fıstıkta da fiyatların 250 lira olması gerekiyor. Bu fiyatlar ancak çiftçiyi kurtarır. Önce üretici kazanmalı ki herkes kazansın. Üretici tarlaya küsüp, umudunuz keserse herkes kaybedecektir” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.