Antepfıstığına kuraklık darbesi... AĞAÇ SAYISI ARTTI VERİMLİLİK DÜŞÜK
VOA Türkçe’ye konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, fıstık üreticilerinin yüksek enflasyon sonucu mazot, gübre ve ilaç maliyetleri altında ezildiğini belirtirken, mevsimlik fıstık işçisi Mehmet Sağlam ise 45 derece sıcaklık altında çalıştıklarını ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.
AĞAÇ SAYISI ARTTI VERİMLİLİK DÜŞÜK
Gaziantep’te yaklaşık 1,5 milyon dekarda Antepfıstığı üretildiğini söyleyen Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ağaç sayısının her geçen gün arttığını buna karşılık verimliliğin düştüğünü söyledi.
BİZDEN ÖNDELER!
Kuraklığın üretimi etkilediğini söyleyen Yiğit, “20 yıllık bir ağaç 5 yıl öncesine göre bir salkımda ortalama yüzde 30 düşüş yaşandı. Antepfıstığı endüstriyel bir ürün aynı zamanda, birçok sektörde kullanılıp, binlerce kişiye de istihdam sağlıyor. Amerika ve İran’da da fıstık yetişiyor. Aromasıyla bizimle kıyaslanamazsa da verimlilik açısından bizden çok öndeler. Biz de sulamadan ve iklim değişikliğinden dolayı verimlilik çok düşük.’’
HAŞERE SORUNU ARTTI
Havaların ısınması ile birlikte üreticilerin haşere sorunu ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Yiğit, ‘’Hasat öncesi yeniden ilaçlamak zorunda kaldık. Normalde de hasat öncesi ilaçlama yaptığımız hatırlamıyoruz. İlacı çok atınca da ağaca zarar veriyor” dedi.
ÜRETİCİ KAZANMALI Kİ HERKES KAZANSIN
Maliyetlerin son 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde arttığını anlatan Yiğit, boz kabuklu Antepfıstığının ortalama 110 liradan işlem gördüğünü bu fiyatların da üreticiyi kurtarmadığını söyledi. Yiğit, “Boz kabuklu fıstığın fiyatı 120 olmalı. Ben kırmızı fıstıkta da fiyatların 200 lira olması gerekiyor. Bu fiyatlar ancak çiftçiyi kurtarır. Önce üretici kazanmalı ki herkes kazansın. Üretici tarlaya küsüp, umudunuz keserse herkes kaybedecektir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.