GAZİANTEPLİ SU FATURASI NI NEDEN ÇOOOK ÖDÜYOR? Cevap GASKİ'den
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Mizmilli pompasının 400-500, Kartalkaya barajının 350 ve Düzbağ’ın ise 120 metre terfi yüksekliği bulunuyor. Dolayısıyla yıllık 1 milyar TL elektrik faturası ödüyoruz. Düzbağ barajının devreye girmesiyle enerji maliyetimiz sıfıra yakın olacak” dedi.
Düzbağ Barajı bittiğinde su konusunda sıkıntı yaşamayacağız
Ulaşım zammı ekmek zammını tetikledi! Gaziantep'te ekmeğe zam geliyor...
Düzbağ Barajı’nın projesini hazır olduğunu ve finansman konusunda görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Sönmezler, barajın maliyetinin 7 milyar TL civarında olduğunu belirtti. “Barajın maliyetinin 7 veya 8 yılda çıkacağını düşünüyoruz. Baraj ile daha kaliteli ve yeterli suya ulaşacağız. Yani barajın hayata geçmesiyle su ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız” şeklinde konuştu.
Çok ciddi enerji maliyetlerimiz var
Suyu uygun maliyet ile vermeye çalıştıklarını ifade eden Sönmezler, “ Türkiye’de suyu en pahalı maliyet ile getiren bir şehiriz. Çünkü Gaziantep’in içerisinde şehri besleyecek yeterli miktarda kaynak olmadığından suyu 130-140 kilometredeki Düzbağ’dan ya da diğer hatlarımızdan 50-60 kilometreden getiriyoruz. Dolayısıyla suyu başka bölgelere göre daha pahalı oluyor ve çok ciddi enerji maliyetlerimiz var” dedi.
Kısa zamanda baraj inşaatına başlamak istiyoruz
Sönmezler, “Çok uzak noktalarda bir regülatör yapısıyla suyu Gaziantep’e getirdik. Şu anda Düzbağ baraj projemiz var ve Türkiye’nin en büyük barajlarından birisi olacak. Tamamladığımızda ve 180-200 milyon metreküp suyu bulundurduğumuzda geleceğe ümitle bakacağız. Baraj konusunda tatbikat projemizi bitirdik ve hayata geçebilmesi için uluslararası finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa zamanda baraj inşaatına başlamak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Arıtma tesisimizin projesi hazır
Aktoprak İncesu mevkiinde 1 milyon metreküp kapasiteli arıtma tesisi yapılacağının müjdesini veren Sönmezler, “Arıtma tesisimizin projesi hazır durumda finansman konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Bu projemizin 1,5 veya 2 yılda tamamlanacağını düşünüyoruz, ama barajın tamamlanması ise 5 yıl sürecek gibi. Çeşmelerden akan suyu kalitemiz iyi. Su yönetmeliğine göre uygun suyu veriyoruz. Mevcut tesislerimizi etkin kullanarak şehri susuz bırakmayacağız” açıklamasını yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.