LGS puan hesaplama nasıl yapılır 2024 ?
LGS puan hesaplama, Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) giren öğrencilerin sınav sonuçlarına göre hangi liseye yerleşebileceklerini gösteren bir sistemdir. LGS puan hesaplama, öğrencilerin sınavda yaptıkları doğru ve yanlış sayısına, sınavda çıkan soruların zorluk derecesine ve sınava giren tüm öğrencilerin performansına göre değişen bir formülle yapılır. LGS puan hesaplama, öğrencilerin lise tercihlerini yaparken hangi okullara şanslarının olduğunu ve hangi okullara daha çok çalışmaları gerektiğini görmelerine yardımcı olur. Bu yazıda, LGS puan hesaplamanın ne olduğunu, nasıl yapıldığını, nasıl kullanıldığını ve ipuçlarını anlatacağız.
LGS Puan Hesaplama Nedir?
LGS puan hesaplama, LGS sınavında her test için ayrı ayrı hesaplanan standart puanların, her test için belirlenen katsayılarla çarpılması ve toplanmasıyla elde edilen bir puandır. LGS puan hesaplama formülü şöyledir:
LGS Puanı = (Türkçe Standart Puan x 4,3) + (Matematik Standart Puan x 4,2) + (Fen Bilimleri Standart Puan x 4,1) + (İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Standart Puan x 1,6) + (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Standart Puan x 1,8) + (Yabancı Dil Standart Puan x 1,5) + (Taban Puanı =200)
LGS puan hesaplamasında kullanılan standart puanlar, her test için sınava giren tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalaması ve standart sapmasına göre hesaplanan bir puandır. Standart puan hesaplama formülü şöyledir:
Standart Puan = ((Ham Puan - Ortalama) / Standart Sapma) x 10 + 50
LGS puan hesaplamasında kullanılan ham puanlar ise, her test için öğrencilerin yaptıkları doğru ve yanlış sayısına göre hesaplanan bir puandır. Ham puan hesaplama formülü şöyledir:
Ham Puan = Doğru Sayısı - (Yanlış Sayısı / 3)
LGS puan hesaplamasında kullanılan katsayılar ise, her testin önem derecesine göre belirlenen birer çarpanlardır. Katsayılar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan kılavuzda belirtilir. 2023 LGS sınavında kullanılacak katsayılar şunlardır:
DERSLER | KATSAYILAR |
TABAN | 194,752082 |
TÜRKÇE | 4,348683717 |
MATEMATİK | 4,253881347 |
FEN | 4,123078077 |
İNKILAP | 1,66650784 |
DİN | 1,899422486 |
YABANCI DİL | 1,507575189 |
LGS puan hesaplamasında kullanılan ortalama, standart sapma ve yüzdelik dilim gibi istatistiksel veriler ise, sınava giren tüm öğrencilerin ham puanlarına göre belirlenen birer değerlerdir. Bu veriler, MEB tarafından sınav sonuçları açıklandığında resmi olarak duyurulur. Bu veriler, her yıl farklı olabilir ve LGS puanınızın değişmesine neden olabilir.
LGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?
LGS puan hesaplaması yapmak için yukarıda verilen formülleri kullanabilirsiniz. Ancak, bunun için sınava giren tüm öğrencilerin ham puanlarını, ortalama, standart sapma ve yüzdelik dilim gibi verileri bilmek gerekir. Bu veriler, sınav sonuçları açıklandığında MEB tarafından resmi olarak duyurulur.
Ancak, sınav sonuçları açıklanmadan önce yaklaşık bir LGS puanı tahmini yapmak isterseniz, bazı sitelerde bulunan LGS puan hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar, geçmiş yıllardaki verilere veya örneklem gruplarına dayanarak LGS puanınızı hesaplamaya çalışır. Ancak, bu araçların sonuçları kesin değildir ve sadece bir referans olarak alınmalıdır. Puan hesaplama yapmak için aşağıdaki yazıya tıklayınız
LGS yüzdelik dilim hesaplama nasıl yapılır
Yüzdelik dilim, öğrencinin sınava giren tüm öğrenciler arasındaki başarı sıralamasının yüzde olarak ifadesidir. Yüzdelik dilim hesaplamak için, öğrencinin sıralamasını 100 ile çarpıp, sınava giren toplam öğrenci sayısına bölmeniz gerekir. Örneğin, Türki
LGS Puan Hesaplama Aracı Kullanımı
LGS puan hesaplama aracı kullanmak için öncelikle bir site seçmeniz gerekmektedir. Bu sitelerden bazıları şunlardır:
- vepuan.com
- kazanabilirsin.com
- tercihkocu.com
Bu sitelerden birine girdiğinizde, karşınıza bir form çıkacaktır. Bu formda, sınavda yaptığınız doğru ve yanlış sayısını her test için ayrı ayrı girmeniz gerekmektedir. Ayrıca, bazı sitelerde katsayıları da değiştirebilirsiniz. Formu doldurduktan sonra, hesapla veya benzeri bir butona tıklayarak LGS puanınızı görebilirsiniz.
LGS puan hesaplama 2024 aracının avantajları şunlardır:
- Sınava girdikten hemen sonra yaklaşık bir LGS puanı tahmini yapabilirsiniz.
- Lise tercihlerinizi yaparken hangi okullara şansınızın olduğunu ve hangi okullara daha çok çalışmanız gerektiğini görebilirsiniz.
- Sınava hazırlanırken hangi testlere daha çok ağırlık vermeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.
LGS Puan Hesaplama İpuçları
LGS puan hesaplamasında daha iyi sonuçlar elde etmek için yapabileceğiniz bazı ipuçları şunlardır:
- Sınava hazırlanırken soru çözme hızınızı ve doğruluğunuzu arttırın. Bunun için bol bol soru çözün, deneme sınavlarına girin ve eksiklerinizi giderin.
- Sınava girmeden önce konuları tekrar edin ve zorlandığınız yerleri tekrar çalışın. Konulara hakim olmak, sizi sınava daha rahat girmenizi sağlar.
- Sınava girerken zaman yönetimi yapın ve soruları dikkatli seçin. Çünkü sınava giren tüm öğrencilerin performansına göre yüzdelik dilim değişeceği için soruların zorluğu da önemlidir. Bu yüzden, 3 yanlış 1 doğruyu götürdüğü için çok emin olmadığınız sorulara zaman harcamayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.