Gaziantep polisinden hayat kurtaran Heimlich manevrası

Gaziantep'te seyir halindeyken boğazına cisim kaçan bir kişiyi uygulama noktasındaki görevliler kurtardı.

Gaziantep’te İpekyolu mevkinde seyir halindeki bir araçtaki sürücü panik halinde polis uygulama noktasına gelerek araçtan inen vatandaşın nefes alamadığını ve boğazına nesne kaçtığını fark eden görevlilerce müdahale edildi. Uygulama noktasında bulunan görevlilerin vatandaşa uyguladığı Heimlich manevrası ile vatandaşa hayati müdahalede bulunarak hayat kurtardı.

Heimlich Manevrası Nedir?

Heimlich manevrası, 1974 yılında Henry Heimlich tarafından geliştirilen ve boğaza kaçan yabancı cisimlerin çıkarılmasını sağlayan bir ilk yardım tekniğidir. Bu döneme kadar yalnızca sırt vuruşları ile yapılan boğulma ilk yardımı, Heimlich manevrasının bilinci açık hastalarda daha etkili sonuç verdiğinin görülmesi ile sırt ve karın darbelerinin kombinasyonu şeklinde gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Nefes borusuna veya boğaza yabancı bir nesnenin kaçarak yerleşmesi, müdahale edilmediği takdirde hava akışının engellenmesi ve boğulma ile sonuçlanır. Hem bebek ve çocuklarda hem de yetişkinlerde bu durum, herhangi bir anda gerçekleşebilir. Yetişkinlerde yaygın olarak bir parça yiyeceğin solunum yoluna kaçması ile, çocuklarda ise hem beslenme hem de oyuncak gibi besin dışı bir parçanın ağza alınması ile boğulma gelişebilir. Özellikle de 3 yaşın altındaki çocuklarda ele geçen her türlü nesnenin ağza götürülmesi davranışı yaygın olduğundan boğaza yabancı madde kaçması önemli bir olasılık dahilindedir. Beyne giden oksijenin kesilmesine yol açan boğulmada ilk yardım için çok kısa bir zaman vardır ve mümkün olduğunca çabuk şekilde doğru müdahalenin uygulanması gerekir. Bu müdahalenin gecikmesi ile kandaki oksijen oranı düşmeye, beyne oksijen akışı kesildiğinden beyin hücrelerinde ölüm başlar ve halen müdahale edilmemesi halinde nihai ölüm gerçekleşir. Böyle bir duruma hazırlıklı olabilmek adına her birey, hayat kurtaran Heimlich manevrası hakkında bilgi edinmeli, gerektiğinde yakınındaki bir kişi için bu müdahaleyi yapabilecek durumda olmalıdır.

Heimlich Manevrası Ne Zaman Uygulanır?

Yetişkin bir bireyde veya bebek ve çocuklarda solunum yoluna bir maddenin kaçması ile boğulma başlayabilir. Boğulmanın herkes tarafından bilinen evrensel işaretleri ellerin boğaza kenetlenmesidir. Herhangi bir işaret veremeyecek durumda olan kişilerde veya küçük çocuk ve bebeklerde boğulmanın önemli sinyalleri arasında şunlar yer alır:

Konuşamama, ses çıkaramama ve soluk alıp verememeZor ya da gürültülü nefes alıp verme
Hasta soluk almaya çalışırken gıcırtı benzeri seslerin çıkması
Zayıf ya da şiddetli öksürük
Ciltte, dudaklarda ve tırnak altlarında koyulaşan veya maviye dönen renk değişikliği
Yüz ve genel olarak cildin önce kızarması, ardından soluk ya da mavimsi bir renk alması
Bilinç kaybı
Bireyin boğulmak üzere olduğunu bir şekilde belirtmesi veya yukarıdaki gibi belirtiler göstermesi halinde yanında bulunan kişi, Heimlich manevrası uygulamak için hazır olmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.