Fahiş fiyat ve stokçuluğa bir denetim daha! Otomotiv sektöründe çok sayıda işletmeye para cezası kesildi!

Fahiş fiyat ve stokçuluğa bir denetim daha! Otomotiv sektöründe çok sayıda işletmeye para cezası kesildi!
Ticaret Bakanlığı tarafından yüksek fiyat artışlarının ve stokçuluk önüne geçilmesi için yeni bir denetim yapıldı. Otomotiv sektörünü ilgilendiren bu denetimlerde çok sayıda bayiye ve oto galericiye idari para cezası kesildi.

Ticaret Bakanlığı tarafınca otomotiv piyasasındaki yüksek fiyat artışlarının ve stokçuluk un önüne geçilmesi için 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında denetimler yapılmaya daha önce başlanmıştı. Bu denetimlere bir yenisi daha eklendi ve otomobil yetkili bayileri ile oto galerileri toplam 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası kesildi.

Özellikle son aylarda artan sıfır kilometre araçların fiyatlarından sonra vatandaşlar yönlerini ikinci el otomobillere çevirmişti. Ancak ikinci el piyasasında da fiyatların artmasından sonra vatandaşlar yeniden sıfır otomobillere yöneldi. Satın almak istedikleri araçların piyasalarda bulunmaması, yetkili firmaların ve oto galericilerin araçları stoklamasının ardından Ticaret Bakanlığı denetimlerini arttırdı.

TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLADI

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; otomotiv sektöründe yaşanan arz ve talep dengesizliği fırsata çevirmeye çalışan kişilere karşı, aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarının ve stokçuluk önüne geçilmesi için sıfır araçların 6 bin kilometre ya da 6 ayı doldurmadan satışının önüne geçilmesine dair düzenleme gerçekleştirildi. Kısıtlama doğrultusunda gerçekleştirilen denetimler neticesinde şimdiye kadar otomotiv yetkili bayi ve oto galerilerine toplam 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası kesildi. Bunun yanı sıra, stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan denetimler neticesinde haksız fiyat değerlendirme kurumu tarafından otomotiv bayilerine şimdiye kadar toplam 8 milyon 292 bin 360 lira eda renk para cezası uygulandığı da belirtildi.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ

Yapılan açıklamalara göre ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti ile uğraşan otomobil yetkili bayilerinin, tüketicilerin sıfır taşıtlara ulaşmasını zorlaştırıcı durumların engellenmesini önlemek için 6 Mayıs 2023 tarihinde ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Yapılan bu değişikliğe göre; otomobil yetkili bayilerinin taşıt satışından kaçınması, taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, vatandaşı aksesuar almaya ya da takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını sektör fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi müşterinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaştırmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması durumunda işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinin iptal edileceği ve bu işletmelere bir sene itibariyle yetki belgesi verilmeyecek. Mayıs ayında yapılan yeni denetimlerde Ankara ilinde bir yetkili bayinin taşıtın liste fiyatının üzerinden satma talebinde bulunduğu tespit edildi. Bunun yanı sıra Bursa’da bir yetkili bayi ile Adana’da bir yetkili bayinin ise iki ayrı şubesinin müşterilerini aksesuar almaya zorladığı tespit edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.