Gaziantep'te Orta hasarlı binalar güçlendirilecek mi yıkılacak mı?
ASRIN FELAKETİNİ YAŞAYAN 11 İLDE YARALAR SARILIYOR
Asrın felaketi olarak nitelenen 6 Şubat depreminin üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. İlk günden itibaren gerek devlet kurumları gerekse sivil toplum kuruluşları ile 85 milyon vatandaş depremzedelerin yanında olmaya devam ediyor. Bir yandan ihtiyaçları karşılanan depremzedeler için bir yandan da kalıcı konutların yapımı ve teslimi sürüyor. İlk günden itibaren bölgede çalışmalara başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kalıcı konutları hızla bitiriyor. Binlerce konut ve köy evinin temeli atıldı, bazılarının örnek dairesi bile bitti. Deprem bölgesinde konutların yanı sıra zarar gören sanayi alanları için de çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor.
Asrın felaketinden hemen sonra bölgede kalıcı konut çalışmalarını başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 142 bin konutun temelini atarken, toplamda 650 bin konutu teslim edecek.
Bakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle, depremlerden etkilenen 11 ilde 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin 10 deprem konutu yapılacak. İlk etapta bir yıl içerisinde 319 bin deprem konutunun teslim edilmesi planlanıyor. 11 ilde bugüne kadar 142 bin konut ve köy evinin temelleri atıldı.
Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve 105 metrekare alana sahip daireler, 3+1 daire şeklinde planlandı. Köyleri yeniden ayağa kaldıracak projelerle bölgesel olarak farklı ihtiyaçlara göre tek katlı, verandalı, yöresel mimari ve yaşam koşulları göz önüne alınarak 5 farklı tip tasarlandı. Konutların tüm tip planları ortalama brüt 122-127 metrekare, net 102-106 metrekare büyüklükte ve tüm tipler 3+1 şeklinde yapıldı. Hayvancılık yapan vatandaşlar için de köy evleri ahırlarla birlikte yapılıyor. 100 hanenin üstü olan köylerde ise köy konağı ile cami veya cem evi planlaması yapılıyor.
Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Gaziantep'in Belpınar ve Mesthüyük köyleri ile Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek köyünde yapımı tamamlanan ilk köy evlerinin anahtar teslimi de gerçekleşmişti.
GAZİANTEP’TE 1 MİLYON BAĞIMSIZ BİRİMDE HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI
11 ili etkileyen depremin ilk anından itibaren bakanlığın bölgede tüm imkânlarıyla seferber olduğunu belirten Alan, “11 ilimizi etkileyen asrın felaketinin ilk anından itibaren tüm bakanlık olarak Gaziantep’te süreci hızlı bir şekilde normale dönüştürme adına bir aksiyon aldık. Bu süre zarfında yaklaşık 500 ekip ve bin personelle hasar tespit çalışmalarına hızlı bir şekilde başladık ve yaklaşık 1 ayda ilimizde küçük büyük, kırsal, merkez demeden tüm yapıların hasar tespit çalışmaları yapıldı. Bu süre zarfında yaklaşık 300 bin yapıda, 1 milyon bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı ve hasar tespit çalışmaları askıya çıkarıldı, vatandaşlara 1 aylık itiraz süresi verildi. Gaziantep’te yaklaşık 70 bin civarında itiraz başvurusu oldu. Bir aylık sürede itiraz eden vatandaşların itirazları da hızlı bir şekilde ikinci bir ekiple yeniden değerlendirildi. İtiraz sonucu yapılan tespitler de kesinleşti ve kesin sonuçlar muhtarlıklara gönderildi. Bunu Gaziantep’te çok kısa bir sürede tamamladık” dedi.
HASAR TESPİT SONUÇLARI AFAD’A BİLDİRİLDİ
“Hasar tespit çalışmalarında Gaziantep’te tüm ilçeler dahil yaklaşık olarak 14 bin yapı ağır hasarlı, Yaklaşık 6 bin yapı orta hasarlı, yaklaşık 6 bin de yıkık yada acil yıkılması gereken yapı tespit edildi. İtiraz sonucu tekrar yapılan tespitlerin ardından hasar tespit çalışmaları tamamlandı, kesin sonuçlar AFAD’a bildirildi. Hak sahipliği çalışmaları AFAD tarafından yapılmaya başlandı. Kaç kişinin hak sahibi olacağı, kaç kişiye ev yapılacağı AFAD tarafından belirlenmektedir. Bu konuda rakam henüz ortaya çıkmadı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.