Ekonomide resesyon ne demek? Türkiye'de resesyon olur mu, olursa ne olur?

Ekonomide resesyon ne demek? Türkiye'de resesyon olur mu, olursa ne olur?
Ekonomi haberlerinde son zamanlarda karşımıza çıkan konulardan birisi resesyon. Bu yıl Almanya geçen yılın ilk çeyreğine göre hafif dalgalanarak resesyona girmesi ile resesyon yeniden gündemde yer buldu. Peki, Resesyon ne demek ne anlama geliyor? Resesyon olursa ne olur?

Türkiye'nin en çok konuşulan konularından biri ekonomi olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz resesyon teriminin ne olduğu merak edilen konuların başında gelirken, ekonomistlerin nasıl yorumlar yaptığı araştırılıyor. Özellikle Almanya'da meydana gelen resesyon, birçok büyük ülkeyi tehdit ediyor. Ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarını direkt olarak etkileyen resesyona ilişkin tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik.

RESESYON NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Resesyon olursa ne olur?" sorusuna cevap aramaya başladı. Gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetleri durağan noktaya gelmesi gibi süreçlerden geçen ülkeler resesyona girmektedir.

Bir ekonomi terimi olan resesyon son zamanlarda adını çokça duyduğumuz terimlerden birisi oldu. Resesyon, kelime anlamı olarak durağan anlamına gelmektedir. Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşaması anlamına gelmektedir.

ÜLKE EKONOMİLERİ NEDEN RESESYONA GİRER?

Ekonomik büyüme nüfus artış hızının altına inmesi durumunda
Kişibaşına düşen milli gelirin durağan hale gelmesi ve gerilemesi durumunda
İşsizliğin artmasında
Ekonomik faaliyetlerin durağan hale gelmesi ve gerilemesi ile
Üretim faaliyetlerinin düşmesinden dolayı

RESESYON OLURSA NE OLUR?

Resesyon olması durumunda ülkelerde üretim miktarlarında gerilemeler görülür. Buna bağlantılı olarak işsizlik artar ve milli gelir düşer. Genelde resesyon durumlarında kamu harcamaları aynı düzeyde bırakılır ve vergilerde azaltmaya gidilir. Vergileri azaltma politikasının etkinliği için verginin konusunun geniş olması gerekir ki vergi indirimlerinden daha çok kişi istifade ederek, kullanılabilir gelir artarak kişilerin tüketim ve yatırım harcamalarında artış sağlanabilecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.