Yunanistan seçimlerinde 'Türk' detayı: İşte o isimler

Yunanistan seçimlerinde 'Türk' detayı: İşte o isimler
Komşu'daki genel seçimlerde Batı Trakya’dan 4 Türk aday Yunan parlamentosuna girmeyi başardı. Oyların ancak yüzde 20'sini alabilen SYRİZA lideri Aleksis Çipras ise aradaki farkın kapatılamayacağını anlayınca seçim sonuçlarını beklemeden Miçotakis’i telefonla arayarak tebrik etti.

Yunanistan’da dün düzenlenen genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Batı Trakya’dan 4 Türk aday Yunan parlamentosuna girmeye hak kazandı.

FERHAT, AHMET, ZEYBEK VE BARAN MECLİS'TE

Rodop’ta SYRIZA’dan Özgür Ferhat, PASOK’tan İlhan Ahmet, İskeçe’de SYRIZA’dan Hüseyin Zeybek ve PASOK’tan Burhan Baran milletvekili seçilmeyi başardı.

SONUÇLAR NASIL YANKILANDI?

Yunanistan’da dün yapılan seçimlerin mutlak galibi açık farkla, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oldu. Yüzde 40 gibi hiçbir anketin öngöremediği bir oranla seçimleri önde bitiren YDP'nin, ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'a (SYRİZA) 20 puan fark atmasını kimse tahmin edemedi.

ÇİPRAS YÜZDE 20'DE KALDI

Oyların ancak yüzde 20'sini alabilen SYRİZA lideri Aleksis Çipras, aradaki farkın kapatılamayacağını anlayınca seçim sonuçlarını beklemeden Miçotakis’i telefonla arayarak tebrik etti.

Seçimlerin galiplerinden biri de, anketlerde oy oranı yüzde 9 olarak gösterilen sosyalist PASOK oldu. PASOK seçimlerde oyların yüzde 11,46'sını alarak parlamentodaki üçüncü büyük parti konumunu, milletvekili sayısını artırarak korudu.

KOMÜNİST PARTİ DE BÜYÜK BAŞARI SAĞLADI

Seçimlerin bir diğer galibi de oy oranını yüzde 6’dan yüzde 7,2'ye çıkaran Yunan Komünist Partisi (KKE) oldu.

ERKEN SEÇİM DETAYI!

Miçotakis, "mümkün olan en kısa sürede" yeniden seçime gidilmesini istedi.

Yunanistan'da yeni genel seçim 25 Haziran'da yapılabilir.

Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza'nın oy oranının yüzde 20,1'de kalması partinin destekçileri arasında büyük hayal kırıklığı yarattı.

Sosyalist PASOK ise oylarını artırarak yüzde 11,5'lük oy oranı ile üçüncü büyük parti konumundaki yerini korudu. Komünist Parti (KKE) yüzde 7,2 ile dördüncü, milliyetçi LISY partisi yüzde 4,5 ile beşinci parti olarak parlamentoya girme hakkı kazandı.

Eski Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis'in MERA25 Partisi de yüzde 3 barajını zorluyor.

SEÇİMLER BU ŞEKİLDE SONA ERERSE...

Seçim sonuçlarının bu şekilde neticelenmesi halinde Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ilk önce seçimleri önde bitiren Miçotakis'e, sonra aldıkları oy oranlarının sıralamasına göre parti başkanlarına teker teker ve üçer günlük "hükümet kurma" görevi verecek.

PASOK lideri Nikos Androulakis, YDP ile koalisyon hükümeti kurmaları halinde, Miçotakis'in başbakan olmasını istemediğini söylemişti.

Çok büyük bir sürpriz olmadıkça hükümet kurulamayacağı tahmin ediliyor. Hükümetin kurulamaması halinde seçimlerin, anayasanın öngördüğü üzere 60 gün sonra yeniden yapılması söz konusu olacak. Seçimlerin tekrar yapılmasına kadar geçici hükümeti, yüksek yargıçlar ve teknokratlar oluşturacak.

TELEKULAK SKANDALIYLA ÇALKALANIYORDU

Öte yandan Yunanistan’da haftalık yayımlanan Documento adlı muhalif gazete, ülkenin önde gelen ve görev başındaki bazı bakanları dahil siyasetçiler, iş insanları ve gazetecilerden oluşan 33 kişinin telefonlarının dinlendiğini öne sürdü. Haber ülkede büyük yankı uyandırdı. Dinlemelerin arkasında olduğu ima edilen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “hiçbir kanıtı yok” diyerek, iddiaları yalanladı.

BATI TRAKYA NERESİ?


Batı Trakya ya da Yunanistan Trakyası. Tarihi Trakya bölgesinin Yunanistan'da yer alan bölümüdür. Yunanistan'ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılmaktadır. Yunanistan'da Türkçenin en yoğun konuşulduğu bölgedir. Yaklaşık 100.000'in üzerinde Müslüman Türk yaşamaktadır. Bölge, 3 alt yönetim birimine ayrılmıştır (Doğu Makedonya ve Trakya):

İskeçe ili (Yunanca: Ξάνθη, Ksanti), başkent İskeçe / Ksanti

Rodopi ili (Yunanca: Ροδόπη, Rodópi), başkent Gümülcine / Komotini

Evros ili (Yunanca: Έβρος, Évros), başkent Dedeağaç / Aleksandrupolis

M.Ö. VIII. yüzyıl sonlarından ve VII. yüzyıl başlarından sonra, Penilerin, Eski Yunanların, Makedonların egemenliği altına giren bölgede, M.Ö. 355 yılına kadar Trakya Krallığı egemen olmuştur. Batı Trakya, Roma ve Bizans İmparatorluklarının hâkimiyeti altına girerek, önce Roma İmparatorluğu’nun, sonra da Bizans İmparatorluğu’nun sınırları içinde kalmıştır. Osmanlı Devleti, bu toprakları 1354 yılında fethederek sınırları içine katmış ve 559 yıl egemenliği altında bulundurmuştur. Batı Trakya, 1913-1920 yılları arasında bazı devletlerin yönetimi ve egemenliği altında kalmıştır. 1923 yılında Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a devredilmiştir.


Başlıca kentler şunlardır:

Dedeağaç - Aleksandrupolis (Evros ili)

Gümülcine - Komotini (Rodopi ili )

İskeçe - Ksanti (İskeçe ili)

Elmalı, İskeçe - Melivoia Ksanti (İskeçe ili)

Kumçiftliği - Orestiada (Evros ili)

Dimetoka - Didimotihon (Evros ili)

Sofulu - Sufli (Evros ili)

Ferecik / Farecik - Feres (Evros ili)

Şapçı - Sapes (Rodopi ili)

Simavna / Samavna - Kyprinos (Evros ili)

Yassıköy - Iasmos (Rodopi ili)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.