Gaziantep’te seçim çevrelerine göre senaryolar ve olasılıklar! Gaziantep’te hangi parti kaç milletvekili çıkaracak! İşte senaryolar!

Gaziantep’te seçim çevrelerine göre senaryolar ve olasılıklar! Gaziantep’te hangi parti kaç milletvekili çıkaracak! İşte senaryolar!
Bu raporda, seçim çevrelerine göre son bir yılın farklı dönemlerindeki eğilimler baz alınarak hazırlanan olası milletvekili dağılım senaryolarına yer verildi. Raporun amacı seçim çevrelerindeki seçim sonuçlarını tahmin etmek değil. Daha ziyade hangi olasılıklar olduğunu istatistiki olarak ortaya koymak ve oy değişimlerine göre farklılaşmaları resmetmek.

Oy dağılımlarındaki farklara göre Türkiye genelinde mecliste dağılımın nasıl sonuçlanacağı farklılık gösteriyor. Cumhur İttifakı’nın kendi açısından iyimser senaryolarda meclis çoğunluğunu alma ihtimali var.

Gaziantep’te AK Parti 7-8, MHP 0-1, CHP 3-4, İYİ Parti 0-1, YSP 2.
• Son vekil AK Parti’de. Son vekili AK Parti’den almaya en yakın parti CHP. Ancak bunun için CHP’nin %25.6’ya yükselmesi gerekiyor (AK Parti değişmeden).
• İYİ Parti’nin bir vekili koruması için ise %5.6’ının altına düşmemesi gerekiyor. Düşerse AK Parti 8 vekile çıkıyor.
• HDP/YSP %11.2’nin altına düşerse AK Parti’ye bir vekil kaptıran taraf oluyor.
Kilis’te mevcut durumda 2 MV’ni de AK Parti alıyor.
• Kilis’te AK Parti’den bir vekil almaya en yakın parti CHP. CHP’nin vekil çıkarabilmesi için AK Parti oylarının yarısından fazla oy alması gerekiyor.
• Örneğin AK Parti %44 oy alırsa, CHP’nin 1 MV için %22.1 oranını yakalaması ve MHP’nin gerisinde kalmaması gerekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.