Enflasyon ezici etkisini yeniden hissettirdi! Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı, Halk yoksulluk sınırına dahi yaklaşamadı!

Enflasyon ezici etkisini yeniden hissettirdi! Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı, Halk yoksulluk sınırına dahi yaklaşamadı!
Yılbaşında uygulanan asgari ücret zammı yükselen enflasyon nedeniyle yine açlık sınırının altında kaldı. Yoksulluk sınırının kıyısına dahi yaklaşılamıyor. Ülkede son durum…

2023 yılı 4 kişilik bir ailenin beslenme gideri hesaplandı. Yapılan hesaplama Mart ayı itibari ile güncellendi. 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için harcanacak olan tutar 2023 Mart ayı için 9 bin 590 TL olarak hep tespit edildi. Bu rakam günümüz koşullarında açlık sınırına çok az kala bir noktada yer alıyor.

Uzmanlar 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını bir yıl önceden önceki rakamlarla karşılaştırdı. Geçtiğimiz yılın Mart ayında 4 bin 928 TL olan açlık sınırı 2023 yılı Mart ayında ise 9 bin 590 TL'ye yükseldi.

YOKSULLUK SINIRI NE KADAR OLDU?

Türkiye'nin açlık sınırı 10 bin TL'ye dayandı. Yoksulluk sınırı ise 31 bin TL'ye ulaştı. Ay içerisinde vatandaş sadece öğün tüketmiyor. Gıda harcaması dışında fatura giderleri, kira ödemeleri, ulaşım bedeli gibi farklı harcamalarda oluyor. Tüm bunlar düşünüldüğünde yoksulluk sınırı Mart ayı itibari ile 31 bin 240 TL'yi gördü. Geçtiğimiz yıl bu rakam 16 bin 52 TL idi.

AÇLIK SINIRI REKOR TAZELEDİ!

2023 yılının ilk 3 ayı üzerinden hesaplanıldığında açlık sınırındaki fark ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında 8 bin 130 TL olan açlık sınırı şu anda 8 bin 864'yi gördü. Açıklanan bu son rakam sonrası asgari ücret yeniden eridi. Henüz yılın ilk çeyreğine ulaşmadan açlık sınırı rekor tazeledi. 4 bin 755 TL artış gösterdi.

ÇARŞIDA SON DURUM!

Araştırmacılar çarşıya indi. Yerinden tespitlerle artan gıda fiyatları incelendi. Hazırlanan raporda et fiyatlarındaki astronomik artış gözden kaçmadı. Son bir ayda dana eti %13 kuzu eti %18 oranında zamlandı. Dana etinin kilosu 250 TL'nin üzerine ulaştı. Mart ayı itibariyle tavuk % 4, yumurta %16, balık ise %8 artış yaşadı. Bu durumdan en çok tüketilen süt ve süt ürünleri kategorisinde yoğurt ve peynir yer almıyordu. Fakat sütün litresi yapılan son zamla beraber 25 TL'yi geçmiş oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.