SEO İçin En İyi CMS

SEO İçin En İyi CMS

İçerik yönetim sistemleri olarak bilinen CMS, kodlama konusunda bilgisi olmayan kişiler için çok büyük bir avantajdır. Web sitesi kurmak isteyen işletme sahipleri ileri düzeyde teknik bilgiye sahip olmayabilir ancak bir CMS sayesinde hazır web sitesi oluşturabilir, içeriklerinizi yayımlayabilir ve kolayca güncellemeleri yapabilirsiniz. Her ne kadar CMS ile web sitesine sahip olmak çok kolay olsa da düşünülmesi gereken birçok nokta vardır. Google’da ilk sıralarda listelenmek istiyorsanız SEO’yu göz önünde bulundurarak bir CMS seçimi yapmanız gerekir. Dolayısıyla herhangi bir içerik yönetim sisteminden ziyade SEO için bulunması gereken özelliklere sahip bir CMS arayışında olmalısınız.

İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

Content Management System anlamına gelen kelimenin kısaltılmış hali olan CMS Türkçeye İçerik Yönetim Sistemi olarak çevrilmiştir. Bu sistemler hazır kaynak kodlara sahiptir dolayısıyla bir internet sitesine sahip olmak isteyen kişi, kod okuryazarı olmadan hazır bir web sitesi kurabilir. CMS platformları; e-ticaret, haber sitesi, kişisel blog gibi farklı alanlarda hazır web siteleri kurmanıza olanak tanır. Teknik bilgi eksikliğinizin avantaja dönüşmesini sağlayan hazır web sitesi platformları tema, eklenti, tasarım ve özellikler bakımından çok çeşitlidir. Dolayısıyla CMS platformları aracılığıyla sahip olduğunuz hazır web siteleri sorunsuz bir deneyim yaşamanıza sebep olur.

İçerik yönetim sistemi platformları çok çeşitlidir ve kullanıcılara birçok özellik sunar. Ancak bu özellikler arasında öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken SEO çalışmalarına uygun unsurlardır. Tercih ettiğiniz içerik yönetim sistemi, web sitenizin temelini oluşturur ve arama motoru optimizasyonu da bu geliştirdiğiniz sitenin büyümesini sağlar. Bu sebeple SEO çalışmalarına en uygun sistemi tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Bunun için birtakım özelliklere bakmanız gerekli ancak ondan önce SEO’nun neden önemli olduğunu kısaca açıklayalım.

SEO Neden Önemlidir?

Hazır web sitesi kurabileceğiniz platformların ihtiyacınız olan araçları ve özellikleri barındırmasını beklersiniz. Elbette web sitesi içeriği ve tasarımı tüketicilerin size dair bir fikir oluşturması için çok önemlidir. Web sitenizi ziyaret edenlerin şirketiniz hakkında ilk izlenimini oluşturacak ilgi çekici bir anasayfa, ürün ve hizmetlerinize yönlendirecek butonlar ve karşı tarafı satın alma konusunda teşvik edecek güçlü mesajlar iyi bir web sitesinin olmazsa olmazlarıdır. Ancak kullanıcıların internet siteniz hakkında bir izlenime sahip olabilmesi için öncelikle onu bulabilmeleri gerekir. Google’da bir arama sonucunda binlerce ve hatta milyonlarca sayfanın listelendiği düşünüldüğünde kullanıcıların size erişmesi için özel bir çalışmaya ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz.

Semrush’ın 1700 pazarlamacı ve işletme sahibi ile yaptığı bir araştırmada içerik pazarlamasında SEO’nun en önemli araçlardan biri olduğu sonucu ortaya konmuştur. SEO önemlidir çünkü web sitenizi daha görünür kılar ve bu da potansiyel müşterileri, müşterilere dönüştürmek anlamına gelir. Web sitenizi daha çok kullanıcının ziyaret etmesi daha fazla fırsat anlamına gelir. Marka bilinirliği, potansiyel müşteriler ile bağlantı kurmak, kendi sektörünüzde yetkili ve güvenilir bir konuma erişmek için SEO çok değerli bir araçtır. Dijital pazarlamanın en önemli unsuru olan SEO, dijital dünyada başarılı olmanızın anahtarıdır.

SEO İçin CMS’de Hangi Özellikler Bulunmalıdır?

Arama motoru optimizasyonu olarak bilinen SEO söz konusu olduğunda tüm CMS platformlarının eşit düzeyde olduğunu söylemek zor görünüyor. SEO çalışmaları için iyi bir temel oluşturacak CMS platformunda bulunması gereken birtakım özellikler var. On-page ve off-page SEO çalışmaları için bu özelliklere dikkat etmeli ve amaçlarınıza en uygun işlevselliğe sahip platformu tercih etmelisiniz. Hazır web sitesi platformları sayesinde oluşturabileceğiniz internet siteleri, CMS performansına ve yeteneklerine dayanan faktörlere göre Google’da sıralanır. Google, sayfa yüklenme hızından sayfa içi öğelere kadar 200’den fazla faktörü kullanarak sıralama yapar.

Hedef kitlenizin ilgili anahtar kelimeyi Google’da arattığında size erişebilmesini istiyorsanız arama motoru optimizasyonu işlevselliği ve performansı sağlayan platformu seçmelisiniz. Bunun için birtakım CMS özellikleri bulunması gerekir.

Özelleştirilebilir Temalar

Hazır web sitesi kurmak için tercih ettiğiniz CMS; gönderileri ve sayfa isimlerini, meta descriptionları ve hazır şablondaki diğer öğeleri kişiselleştirmenize izin vermelidir. İlgili anahtar kelimeler, meta description, görseller, linkler gibi görüntülenebilen unsurları ifade eden sayfa içi (on-page) SEO için markanızla ilişkili içeriklerin doğru bir biçimde yer alması çok önemlidir.

URL Ayarları

URL yapısının karmaşık ve uzun olmamasına, hedef anahtar kelimelerin dahil olmasına dikkat etmelisiniz. On-page SEO’nuzu optimize edebilmek için URL’lerinizi özelleştirmenize izin verecek CMS’ye ihtiyacınız vardır.

Blog Araçları

Sürükle bırak özelliği olan blog düzenleyicileri de SEO için önemlidir. Blog yazıları sayesinde organik trafik performansınızı iyileştirebilirsiniz bu nedenle resim, video, harekete geçirici mesaj içeren butonlar ve diğer etkileşimli özellikleri içeren blog araçları bir CMS’de bulunmalıdır.

Internal Link Araçları

Dahili link olarak da bilinen internal link, bir web sitesinde yine aynı web sitesinin sayfalarına link vermek anlamına gelir. Bir site içerisindeki sayfalar arası link olarak tanımlanabilir. İyi bir CMS bu link verme sürecini sizin için basitleştirecek araçlara sahip olmalıdır.

Taksonomi Araçları

Taksonomi ziyaretçilerin site yapısını anlamalarına, içerikleri kolayca bulmalarına ve sitede gezinebilmelerine olanak tanıyan web sitesi sınıflandırmasıdır. İçeriklerinizi dilediğiniz gibi kategorilere, etiketlere göre düzenleyebileceğiniz bir CMS sistemi, hazır web sitenizin daha anlaşılır olmasına yol açar.

301 Yönlendirme

301 yönlendirmeleri, bir sitenin orijinali kullanılmadığında ziyaretçileri ve arama motorlarını yeni bir siteye yönlendiren komuttur. CMS, 301 yönlendirmelerine imkan tanımalıdır çünkü bu yönlendirmeler Google site sıralamasının korunmasına yardımcı olur.

Mobil Uyumlu Temalar

Günümüzde pek çok kişi internette telefonları aracılığıyla geziniyor bu sebeple siteleri mobil cihaz uyumlu kurmak gerekli. Arama motorları mobil uyumlu sonuçları gösterme eğiliminde olduğundan dolayı CMS’de mutlaka mobil uyumlu temaların bulunmasına dikkat etmelisiniz.

SSL Güvenlik Sertifikası

Google, SSL sertifikalı siteleri daha güvenli algıladığından sıralamada öncelikli olarak onları listeler. Bu yüzden hazır web sitesi kurduğunuz zaman SSL sertifikalı olması gerekir. CMS platformlarında SSL sertifikası çoğu zaman bulunur bu yüzden yükleme, satın alma ya da yenileme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

XML Site Haritası

XML, arama motorlarının içeriği kolayca bulabilmesi, tarayabilmesi ve dizine ekleyebilmesi için web sitesindeki her sayfayı bulunduran haritalardır. Manuel olarak oluşturulabilse de hazır XML haritası oluşturan CMS en iyisidir.

Analiz Araçları

SEO stratejisini düzenli olarak kontrol etmeli, ölçümleri günlük, haftalık veya aylık olarak görüntülemelisiniz. Hazır web sitesi için tercih edeceğiniz CMS, SEO stratejinizin nasıl ilerlediğini belirlemenize yardımcı olacak metriklerle merkezi bir analiz panosuna sahip olmanızı sağlar.

Bir CMS platformunda neler arayacağınızı bildiğinize göre platform seçimine geçebilirsiniz. Hangi platformun ihtiyaçlarınızı karşıladığı, hangisinin bütçe dostu olduğu ve hangisinin size en fazla esnekliği sağladığını değerlendirin. İyi bir hazır web sitesi kurduktan sonra da SEO’nuzu optimize edin ve Google’daki sıralamanızın yükselişini izleyin!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.