Hava Kirliliği Giderek Artıyor! Hava Kirliliği Nedeni İle 42 Bin 67 Kişi Hayatını Kaybetti!

Hava Kirliliği Giderek Artıyor! Hava Kirliliği Nedeni İle 42 Bin 67 Kişi Hayatını Kaybetti!
Türkiye genelinde hava kirliliği her geçen gün giderek artıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayınlanan raporda, Türkiye genelinde 2021 yılında hava kirliliği nedeni ile hayatını kaybeden kişilerin sayısı açıklandı. İşte detaylar...

Temiz Hava Hakkı Platformu, Kara Rapor 2022’yi yayınladı. Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye genelinde 2021 yılında hava kirliliği nedeni ile en az 42 bin 67 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından açıklanan raporda en kirli havayı soluyan ilk 5 kentte yıllık partikül madde değeri ortalaması da yer aldı.

Ülkemizde hava kirliliği her geçen gün giderek artıyor. Meydana gelen hava kirliliği ise farklı rahatsızlıkların meydana gelmesine sebebiyet veriyor ve bu nedenle binlerce kişinin her yıl hayatını kaybediyor.

EN KİRLİ HAVAYA SAHİP BEŞ KENT AÇIKLANDI

Temiz Hava Hakkı Platformu; hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri üzerine çalışmalar yürüten 15 sağlık, çevre ve iklim örgütünden meydana gelmektedir. Bu platformun hazırladığı Türkiye'de hava kalitesini belirten beşinci rapor yayınlandı. Yayınlanan raporda havası en kirli 5 kent Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya’da yıllık partikül madde değerleri ortalamasının Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kılavuz değerinin 5 ile 8 katı olduğu ve bu illerde 200’den fazla günde ulusal limit değerinin üstünde hava kirliliği ölçüldüğü tespit edildi. İlgili raporda Batman'da yaşayanların 2021 yılının 326 günü kirli havaya maruz kaldığı kaydedildi.

KÖMÜR HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından açıklanan raporda, son altı yıldır en kirli iller arasında en üst sıralarda yer alan Iğdır’da yakılan kömürün hava kirliliğine neden oldu belirlendi. Aynı zamanda yoğun uluslararası kara yolu trafiği ve mal taşımacılığının da hava kirliliğine neden olduğu açıklandı. Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından açıklanan raporda hava kirliliği olmayan tek il ise, Hakkari oldu. Hakkâri’de yaşayanların kükürtdioksit açısından kirli hava soluduğu da yayınlanan raporda yer aldı. Hava kirliliğinin Türkiye genelinde tüm yaşlılar için ölüme ve sakatlığa yol açan ilk 10 risk arasında 2009 yılında altıncı sırada iken, 2019 yılında beşinci sıraya yükseldiği belirtildi. Hava kirliliği nedeni ile İstanbul’da 2021 yılında 4 bin 848, Ankara’da 2 bin 853, Bursa’da 2 bin 223 ve İzmir’de ise, 1.731 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.