Dikkat! Mevsim Geçişlerinde Sık Görülüyor! Vertigo Nedir? Vertigo Belirtileri Nelerdir? Vertigo Nasıl Tedavi Edilir, Neden Olur?

Dikkat! Mevsim Geçişlerinde Sık Görülüyor! Vertigo Nedir? Vertigo Belirtileri Nelerdir? Vertigo Nasıl Tedavi Edilir, Neden Olur?
Mevsim geçişlerinde sıkça rastlanılan Vertigo Nedir? Vertigo Belirtileri neledir? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emine Şakalar, yoğun bir şekilde baş dönmesi ile ortaya çıkan Vertigo hastalığına yönelik mevsim geçişlerinde hastaları uyardı. Özellikle Vertigo hastalığının mevsim geçişlerinde çok daha sık görüldüğünü belirten Dr. Şakalar kliniğe başvuran hasta sayılarında artış olduğunu söyledi. İşte Vertigo hastalığı ile ilgili detaylar...

Vertigo hastalığından bahseden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emine Şakalar, hastalığının sebepleri arasında organik ve fizyolojik gibi bir çok neden olduğunu belirtiyor. Vertigonun baş dönmesi hastalığı gibi bilinmesinin aksine, baş dönmesinin sadece bir semptom olduğunu ifade etti.

Dr. Sakalar, Vertigo hastalığının ortaya çıkış kaynağının mutlaka araştırılmasının gerekliliğini vurguluyor. İç kulak ve orta kulak hastalıkları, denge sinir hastalıkları, iç kulak tansiyonu, denge sinir iltihabı, denge taşı gibi hastalıklarının yanında kişinin özel hayatında yaşadığı yorgunluk, stres ve uyku düzeni gibi düzensizliklerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Vertigo (Baş Dönmesi) Neden  Olur?

Birçok hastanın merak ettiği Vertigo neden olur sorusunu Dr. Şakalar şu şekilde tanımlıyor.

“Vertigo, vücudumuzun merkezi sinir sisteminde ve iç kulak kısmında meydana gelen hastalıklardan dolayı kaynaklanır. En sık görülen tiplerden Beningn Pozisyonel Paroksizmal  Vertigo (BPPV) kendini 15-20 saniye süren ya da 1-2 dakikaya kadar uzayan baş dönmesi ile kendini gösterir. Başın en ufak hareketi ile meydana gelen şiddetli bir baş dönmesi vardır. Başı sallama ile ya da yatakta ani dönme hareketleri ile meydana gelebilir. Genel olarak yaşlı nüfusta çok daha sık görülmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları ile birlikte baş bölgesinde kan akışının azalması bu tip vertigoya neden olabilir. Hastalık süreci oldukça rahatsız edici ve yaşam kalitesini düşürse de endişe edilecek kötü bir hastalık değildir.”

Vertigo Belirtileri Neler?

Denge kristallerinde meydana gelen oynamanın Vertigonun en büyük sebeplerinden biri olduğunu belirten Dr. Emine Şakalar, mevsim geçişlerinden yaşanan viral enfeksiyon hastalıklarının bu kristallerinin yerinden oynamasına sebep olduğunu dile getirdi. Bu dönemde Vertigonun her yaş grubundan, ayırt etmeksizin görülebileceğini dile getiren Dr. Şakalar, “hastaların en ufak baş hareketinde baş dönmesi yaşadığını ve eşlik eden hafif bir bulantı olduğunu ancak herhangi bir kusma şikâyeti beklemediklerini dile getirdi.

Hastaların süreci anlatırken “Bir anda baş dönmesi yaşamaya başladım, ani bir hareket mi sebep oldu?” gibi sorular sorarken tanımlamalarında ise “Başımı en ufak hareket ettirdiğimde baş dönmesi oluyor, bu kötü hissiyatla birlikte terlemelerinde yaşandığını dile getiriyorlar” dedi.

Hastalığın tedavi yöntemi hakkında bilgi veren Dr. Şakalar,

“Vertigo teşhisi baş manevrası ile konulur. Burada ki amaç hangi kulağın, hangi kanala etki ettiğini görmektir. Manevra testi ile etkilenmiş olan kulak saptanır ve ardından tedavi edici manevra hareketleri yapılır. Yapılan tedavi ile hastalar 1 gün içerisinde normal yaşantılarına dönmeye başlarlar. Akabinde iyi bir istirahat, yüksek yastık ve ani hareketlerden uzak kalarak iyileşme süreci daha konforlu hale getirilebilir. 1 aya yakın sersemlik etkileri devam ederken, destek amaçlı yazdığımız ilaçlar bu etkileri en aza inmesini sağlar.”

VERTİGO TÜRLERİ NELERDİR?

Vertigo hastalığının birçok türü olduğundan bahseden Dr. Emine Şakalar ise hastalık türleri hakkında da bilgi verdi. Bizde sizler için Vertigo hastalığının alt türlerini sizler için derledik.

Vestibüler Nörinit

Özellikle tek bir baş dönmesi ile ortaya çıkan bir tablodur. Bu Vertigo türünde, çınlama ve sağırlık gibi etkiler görülmez. Hasta yaş profili orta ve genç kesimdir. Hasta öyküsünde, neredeyse tamamında kısa bir süre önce geçirilmiş üst solunum enfeksiyonu (grip vb.) gibi hastalıklar vardır. Bu baş dönmesi tipinde tam olarak ispatlanmamasına rağmen virüs kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Vertigo atağı ve kusma gibi etkiler şiddeti azalarak günler içinde geçmektedir.

Nörolojik Kökenli Vertigo

Bu tip Vertigo ender de olsa epilepsi hastalarında ortaya çıkabilmektedir. Beyinde bulunan Cerebellum bölgesinin hasarlarında baş dönmesi görülmektedir. Bu tip Nörolojik olan Vertigolarda, baş dönmesine eşlik eden başka hastalıklarda mevcuttur.

Meniere Hastalığı

Bu tip Vertigo hastalığında ise sık sık tekrarlayan baş dönmesi atakları, kulak çınlamaları ve ataklarla birlikte meydana gelen sağırlık vardır. Bu atak türünde birkaç dakika veya saatler süren baş dönmesi ve şiddetli bir şekilde kusma mevcuttur. Kulakta aşırı çınlama vardır. Atakların sıklığı her hastaya göre değişir.

Pozisyonel Vertigo

Başın aniden poziyon değiştirmesi ile başlayan ataklarla bilinir. Yataktan kalkma, başın dönmesi gibi hareketlerle baş dönmesi başlar. Atakların süresi genelde 1 dakikan az sürer. Bu tipte herhangi bir çınlama veya işitme kaybı görülmez.

KULAK BURUN BOĞAZ UZMANI OP. DR. EMİNE ŞAKALAR KİMDİR?

1984 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Op. Dr. Emine Şakalar, 2008 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi bölümünden mezun olmuştur. Tıp fakültesi ve uzmanlık eğitimi boyunca özellikle estetik konularına yetenek ve ilgisi olmasından dolayı çalışmalarına devam etmektedir. Fonksiyonel ve estetik burun cerrahisi özel ilgi alanı olmuştur. İlgi alanı olmakla birlikte kulak hastalıkları cerrahisi ve vertigo (baş dönmesi) özel ilgi alanına girmektedir. 2013 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Kulak-Burun-Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanlığını tamamlamıştır.

Ayrıca uygulanan tedaviler arasında:

  • Rinoplasti/ burun estetiği
  • Revizyon burun estetiği
  • Burun ucu estetiği - Tipplasti
  • Septum deviasyonu - septoplasti
  • Burun eti küçültülmesi - radyofrekans
  • Timpanoplasti (kulak zarı onarımı)
  • Kepçe kulak estetiği
  • Göz kapağı estetiği
  • Yüz estetiği-dolgu-prp-mezoterapi-botoks
  • Yanak estetiği-bişektomi
  • Çene estetiği-mentoplasti
  • Kbb hastalıkları tedavisi-kulak hastalıkları-burun hastalıkları-boğaz hastalıkları-pediatrik kbb

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.