Sonradan Çıkan Benlere Dikkat Edin! Benlerin Görünümleri Farklı Şeyler Anlatıyor Olabilir!

Sonradan Çıkan Benlere Dikkat Edin! Benlerin Görünümleri Farklı Şeyler Anlatıyor Olabilir!
İnsan cildindeki renk pigmentlerinin aşırı üretilmesi ile ben oluşumları meydana gelmektedir. Benler, doğuştan gelebildiği gibi insanların 50 yaşına kadar gelmesi süresinde de oluşmaya devam edebilir. İşte detaylar...

Vücutta meydana gelen benler doğuştan olabildiği gibi kişilerin elli yaşına gelmesine kadar geçen süre zarfında sonradan da oluşabilir. Cilt üzerinde meydana gelen benler, renk pigmentlerinin aşırı üretilmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Doğal olarak kabul edilen ben yapılarının yanı sıra, dikkat edilmesi gereken bazı ben türleri de bulunmaktadır.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş, ben oluşumlarına dair dikkat çekici açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Dr. Bilge Ateş, bazı benlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti ve benlerin renkleri ile boyutlarına dikkat çekti. Dr. Bilge Ateş, yaşla birlikte benlerin boyutunun ve renginin değişmeye başlayabileceği inin ve bunun normal olarak kabul edildiğini açıkladı.

BENLER 50 YAŞINA KADAR GELİŞMEYE DEVAM EDER

Benler ile ilgili yapılan araştırmalara göre, benlerin yaşa bağlı olarak renklerinin ve boyutunun değişmesi normal olarak kabul ediliyor. Sağlıklı bir yetişkin vücudunun herhangi bir yerinde 10 ile 40 adet ben olması da normal karşılanmaktadır. Ben yapıları ciltte kahverengi ya da siyah renklerde oluşabilmektedir. Doğum ile meydana gelen benler, kişilerin 50 yaşına gelmesine kadar gelişmeye devam edebilmektedir. Kafa derisi, ayak tabanları, ellerin avuç içi, parmaklar ve ayak parmakları gibi vücudun herhangi bir yerinde ben oluşumları meydana gelebilir. Benler, ciltte öncelikle deride pigment hücreleri derya yayılmak yerine, kümeler halinde büyüdüğünde ortaya çıkmaktadır. Bu hücreler melanosit olarak bilinir ve bu hücreler sayesinde cilde doğal rengini veren pigment oluşur.

GÜNEŞ IŞIĞI BEN OLUŞUMUNU ARTTIRIR

Benler herhangi bir sağlık riski anlamına direkt olarak gelmez. Kanserli olan nadir olağan dışı ben vakaları görülmektedir. Cilt üzerinde çok fazla ben görünümü güneş ışığına çok fazla maruz kalmaktan dolayı oluşabilmektedir. Muayenede atipik ya da displastik nevüs tanısı konulanlar, cerrahi olarak çıkartmak daha uygundur. Bunun nedeni ise, bu yapıların ilerleyen zamanlarda sorun yaratabilecek olmasıdır. Benlerin neden olduğu en büyük sorun melanom denilen bir tür deri kanseridir. Normal benler çeşitli nedenler ile deri kanserine dönebilmektedir. Benin melanoma dönme eğilimi olup olmadığını gösteren işaretler arasında; benin çevresinin ve görüntüsünün her tarafta aynı olmaması ve farklı renk dağılımlarına sahip olması, ben kenarlarında düzensizliğin oluşması, benin renginin değişmesi ya da benin her tarafında rengin aynı olmaması ve ben yapısının kısa sürede genişlemesi ya da 6 milimetreyi geçmeye başlamış olması dikkat edilmesi gereken önemli semptomlar arasında yer almaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.