Kuzukulağının Faydaları! Doğada Kendiliğinden Yetişen Bitki Birçok Vitamin Barındırıyor!

Kuzukulağının Faydaları! Doğada Kendiliğinden Yetişen Bitki Birçok Vitamin Barındırıyor!
Yüzyıllardır kendiliğinden yetişmekte olan ve alternatif tıp içinde doğal ilaç yapımında tüketilmekte olan kuzukulağının, oldukça günlü mikrop öldürücü özelliği ortaya çıktı! İşte detaylar...

Bilim literatüründe Rumex acetosella olarak isimlendirilen kuzukulağı, kırmızı gövdeli bir bitki çeşididir. Yapraklarında yüksek oranda potasyum bulunduran kuzukulağı, ayrıca tanen, reçine, şeker, okzalat ve oksalik asit içermektedir. Bunun haricinde de A, B ve C vitaminleri bakımından zengin bir bitkidir. Tüysüz yaprakları sebebi ile de kuzuların kulaklarına benzemektedir.

Halk içinde ebemekşisi, oğlak kulağı ve ekşimlik olarak da bilinmektedir. Ülkemizde en çok Tokat ilinde yetiştirilirken, dünya da Avrupa ülkelerinde sera yöntemi ile yetişir.

SULAK ALANLARDA YETİŞMEKTE

Fakat kuzukulağı, kendiliğinden sulak alanlarda yetişmekte olan bir bitkidir. Sonbahar zamanından tam olgunlaşan bu bitki kış ayları içinde pazarda tezgahlarda bulunur. Eski çağlardan bu yana cilt sorunlarında sık bir şekilde kullanılmakta olan kuzukulağı özellikle sedef problemi, egzama ile çıbanlar için de oldukça faydalıdır. İçinde bulundurmuş olduğu asidik özelliği ile cilt yüzeyindeki deforme olmuş hücreler için yenileyici özellik taşır. Güçlü mikrop öldürücü bir etkiye de sahiptir.

ALTERNATİF TIPTA KULLANILIYOR

Yapılmış olan çalışmalar da ise anne sütünün artırıcı etkisi olduğu ortaya çıkmıştı. Karabuğday ailesine ait olan kuzukulağı nemli topraklarda kolay bir şekilde yetişip, çiğ olarak tüketimi yapılır.

Aynı zamanda alternatif tıpta de yeri vardır. Bitkinin suyu cilt sorunları tedavisinde oldukça etkilidir. Bir demet kuzukulağı iyice yıkandıktan sonra bir litre su eklenip kaynatılır. Yarım saate kadar kaynamış olan su süzülür. Yumuşamış olan lapa kuzukulağının topuk veya dirseğe koyup üstüne streç yapıp yarım saat bekleyin. Bu bölgenin yenilenmesi adına yardımcı olur. Bunun yanı sıra egzama benzeri rahatsızlıklara sürüldüğü zaman deforme olan bölge için yenileyici özellik taşır. Kuzukulağı kurutulup kaynatıp çay elde etmek mümkündür Bu çay oldukça güçlü bir idrar sökücü olmaktadır.

SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN DÜZENLEYİCİ GÖREVİ GÖRMEKTE

Bunların yanı sıra sindirim sistemi için düzenleyici etkisi olan kuzukulağı, safranın işlevlerini de yeniler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.