Yüksek Oranda Stres Bunama İhtimalini Tetikliyor! Yapılan Araştırmalarda Çıkan Sonuçlar Şaşırttı!

Yüksek Oranda Stres Bunama İhtimalini Tetikliyor! Yapılan Araştırmalarda Çıkan Sonuçlar Şaşırttı!
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sürekli olarak stres altında hissetmek, bunama ihtimalini yükseliyor. Yüksek oranda stres seviyelerine sahip kişilerin daha çok bunama riski taşıdığı ortaya çıktı! İşte detaylar...

Bugün itibariyle demans İngiltere’de 900 bin kişiyi etkilemekte ve bu rakamın 2040 senesine kadar 1.6 milyona çıkması yönünde beklentiler var. Bundan dolayı araştırmacılar, bilişsel bozuklukların sebeplerini ve tedavi yöntemlerini araştırmayı sürdürürken hastalığın etkenlerinden biri olan stres üstünde de durmaktalar.

YETİŞKİNLER İLE ÇALIŞMA YAPILDI

Yapılmış olan geniş kapsamlı bir araştırmada 24.000’den çok yetişkine ne sıklık ile stresli hissettikleri sorulmuş oldu ve ortalama olarak dört biri yüksek oranda stres seviyeleri bildirdi. Bu grubun bunama yaşaması olasılığının aynı kayları yaşamayanlara göre %37 oranından daha çok olduğu görülmüş oldu.

TESTLERDE ADRES HATIRLANMALI İSTENDİ

Alabama Üniversitesi liderliğinde olan çalışma, kaydolduklarından yaklaşık yaşı 64 olan Amerikalı yetişkinleri içermekte. Araştırmacılar, ortalama yirmi sene boyunca bunama belirtilerini tespit edebilmek adına senelik değerlendirmelerde bulundu. Telefonlar yapılan bu testlerde, insanlardan bir adresi hatırlamaları ve geriye doğru sayım yapmaları, saat ile tarihi belirtmeleri istenildi.

ŞİMDİYE KADAR Kİ EN BÜYÜK ÇALIŞMA YAPILDI

Bu süreç içinde yüksek stres seviyelerinden olan kişilerde hafızada zayıflama ya da kötülen düşünme becerileri benzeri bilişsel bozuklukların görülme olasılığının daha yüksek bir oranda olduğu gözlemlendi. Çalışma, stres ile biliş arasındaki bağımsız bir ilişki olduğu sonucuna varmış olurken doktorlara da düzenli randevular anında yaşlı olan yetişkinleri stres açısından taramaları için çağrıda bulunuldu. Araştırma, uzun süreli stres ile bunama arasındaki olası bağlantıyı inceleyen ve bugüne kadarki en büyük çalışmalardan biridir.

Yapılmış olan çalışma, yüksek oranda stres düzeylerinin neden bunamaya neden olabileceğini açıklamakta olan, stres altından salınan ve aynı zamanda beyne geçerek iltihaba sebep olabilen kortizol hormonu benzeri pek çok biyolojik mekanizmanın altını da çizmiş oldu.

Yapılan araştırmalar sonucu, yüksek oranda stres ile bunama yaşama olasılığın arasında bir bağ olduğunu ortaya koymuş oldu. Bu anlamda, birçok insan üzerinden testler yapılmış oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.