Sismik İzolatör Teklifi Mecliste Kabul Edildi! Sismik İzolatör Zorunlu Hale Geldi!

Sismik İzolatör Teklifi Mecliste Kabul Edildi! Sismik İzolatör Zorunlu Hale Geldi!
Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesi ile on bir ilimizde büyük yıkımlar meydana geldi. İki deprem nedeni ile binlerce bina yıkıldı ve yıkılan binalar nedeni ile kırk binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. İşte detaylar...

6 Şubat günü meydana gelen iki büyük deprem, on bir ilde etkili oldu. Meydana gelen depremlerden on üç milyondan fazla kişi etkilendi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde dokuz saat ara ile meydana gelen depremler, binlerce binanın yıkılmasına neden oldu. Depremden etkilenen illere bağlı birçok ilçe de neredeyse ayakta kalan bina yok denecek kadar az. Yaşanan depremler neticesinde yıkılan binalar, kırk binden fazla kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu.

Yıkılan binalardaki incelemeler devam ederken, sismik izolatör kullanımı gündemdeki önemini korumaya devam ediyor. Yaşanan depremler, herkesin bina güvenliğinden şüphelenmesine neden oldu. Özellikle bazı illerdeki binaların oldukça yaşlı olması, depreme karşı dayanıklı olma şansının da az olmasına sebebiyet veriyor. Binalarını güçlendirmek isteyen kişiler, bu işlemlerin nasıl olacağını araştırmaya devam ederken, Kuşadası Belediyesi, sismik izolatörün kullanımının zorunlu olması için öneride bulundu.

‘İNSAN YAŞAMI İÇİN GEREKLİ’

Sismik izolatör, yaşanan depremlerin ardından gündeme gelmiş ve binaların güçlendirilmesi için araştırılmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra, Muğla’nın Kuşadası Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü mart ayında gerçekleştirilen meclis toplantısında sismik izolatör kullanımını önerdi. İmar ve şehircilik müdürlüğü tarafından yapılan talep sismik izolatörün hemen kullanılması gereken binalarda, turizm tesislerinde, kısa süreli ancak yoğun şekilde bulunan binalarda ve zemin dahil en az dört katlı yeni binalar ile iş yerlerinde kullanılmasını kapsıyor.

‘KUŞADASI BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ’

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, konuya dair yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi; ‘’Kuşadası birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Deprem tüm ülkemizin olduğu gibi kentimiz Kuşadası’nın da bir gerçeği ve bu gerçeği göz ardı etmemiz mümkün değil. Bu nedenle, yapılacak dört kat ve üzerindeki binalarda sismik izolatör kullanımını zorunlu hale getireceğiz. Bu zorunluluk, yapı maliyetlerini yüzde 10 ile 20 oranın da arttıracaktır. Ancak, insan canı için buna fazlası ile değer. İmar komisyonumuz konuyu uzmanlarla değerlendirecek, en kısa süre içerisinde raporunu hazırlayacak. Uzman isimlerin görüşleri doğrultusunda Kuşadası için en iyisini yapacağız.’’

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.