Domates İhracatına Gelen Yasak Tepkilere Neden Oldu! Sektör Temsilcileri Karardan Geri Dönülmeli Dedi!

Domates İhracatına Gelen Yasak Tepkilere Neden Oldu! Sektör Temsilcileri Karardan Geri Dönülmeli Dedi!
Domates ihracatına tepki geldi! Yurt dışına 1 milyar dolarlık domates ile domates türevi gıdalar ihraç etmeyi amaçlayan sektör temsilcilerinden yasağa tepki! İşte detaylar...

Türkiye, gıda arz güvenliğinin sağlanması aynı zamanda deprem bölgesine gıda arzını sağlama nedeniyle taze meyve sebze sektörünün gözde ihraç ürünü olan domates için 14 Nisan 2023 tarihine kadar Tarım ve Roman Bakanlığı’nın isteği üzerine yasak geldi. Konuya dair de tepkiler geldi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği alınan bu kısıtlama kararına tepkisini dile getirdi. Yönetim kurulu konu hakkında yazılı açıklama yaptı.

‘SENEYE DOMATES 100 LİRA OLABİLİR’

Taze domatesin 2022 senesinde 377 milyon dolarlık ihracat tutarı ile ülkenin taze sebze ihracatında lider ürün olduğunu açıklayan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu tarafından yapılmış olan yazılı açıklamada, yasağın tamiri olamayan hasarlara neden olacağı belirtildi. Şu ifadeler yer aldı; Domates ihracatı için yapılan yasak hem ihracatçılar hem de üreticilere tamiri mümkün olmayan zararlar verir. Tüketiciler belki 1.5 ay göreceli olacak şekilde domatesi ucuza yiyecek fakat vatandaşlarımız domates için seneye 100 TL ödemek zorunda olabilirler.

‘SENEYE DOMATESİ İTHAL ETME DURUMU OLABİLİR!’

Bu karar sonrasında üreticiler, bankalardan almış olduğu kredileri geri ödeyemez bir duruma geleceklerdir. Tüccarlar ile yapmış oldukları sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanacaklardır. Seneye de üretim olmayacaktır. Bu hatalı olan kararda ısrar edildiği zaman önümüzdeki sene domatesi ithal etmek zorunda kalabiliriz.

ÜRETİM YETERLİ NOKTADA

Türkiye 2022 senesinde 526 bin ton karşılığında 377 milyon dolarlık taze domates ihracı yaptı. İhraç edilen taze domates üretimimizin %3.5’i oranında. Hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek kadar üretimimiz bulunuyor. İhracat, tarım sektörlerinde regülasyon görevi adına da oldukça değerli. Yasak kararı piyasalar için psikolojik bir baskıya neden olacak. Domates yanından sektörümüzün ihraç ürünleri kuru soğan ile patatese getirilmiş olan yasak, donuk patates, donuk soğan ve domates salçasındaki kota uygulaması da doğru değildir. Bu hatalı karardan çok geç olmadan geri dönülmelidir, denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.