Zamların Ardı Arkası Kesilmiyor! Beyaz Et Ve Yumurtada Son Bir Ay İçinde %20 Zam Yaşandı!

Zamların Ardı Arkası Kesilmiyor! Beyaz Et Ve Yumurtada Son Bir Ay İçinde %20 Zam Yaşandı!
Beyaz et ile yumurtada bir ayda %20 oranında fiyata artışı meydana geldi. Tavuk üreticileri ise maliyet artışları sebebiyle zamların devamının geleceğini açıkladı!

Ülkede kırmızı ette meydan gelen %50’lik korkunç zamlar sonrasında, şimdi de gündem de tavuk ile yumurta gündemdeki yerini aldı. Son bir ay içerisinde beyaz et ile yumurta için %20’yi de aşan fiyat artışı yapıldı. Afyonkarahisar ile Denizli’de meydana gelen kuş gribi sebebi ile ortalama olarak 15 milyon tavuğu kesiminin yapılığı sektörde asıl problemin maliyet kaynaklı artışları olduğu kaydedildi. Üreticiler göre de kırmızı ete kıyasla ücreti düşük kalan tavuk ile yumurtada %80 oranında artış olacak.

BEYAZ ET İÇİN SON DURUM

Beyaz etin enflasyon karşısında oldukça ucuz kaldığını ifade eden Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, kırmızı et ile de fiyat farkının açılmış olduğunu açıkladı. Dünyada kırmızı etle beyaz etin fiyat dengesinin yarı yarıya olduğunu açıklayan Koç, ‘Kıyma 200 lirayı geçti. Tavuk da hala 50 ile 60 lira arasında satışı yapılıyor. Tavuk fiyatının en az 80 TL olması lazım ki üretim de devamlılık olsun. Yoksa bu durumda üretici işi bırakıyor. Borsada halka açık olan büyük tavuk firmalarına bakınca zarar ettikleri görülüyor’ dedi.

ÜRETİCLERDEN ZAM DEVAM EDECEK YORUMU

Devletin gerekli görüldüğü zaman maliyetin üzerinde korkunç fiyatlar ile satışı yapılan ürünler için müdahale yapıldığını anımsatan Koç, sözlerine şunları ekledi; ‘Aylardır maliyetin altına satış yapıyoruz. Bize de müdahale yapılsın o vakit. Sadece işçilik maliyetimiz %50 yükseldi, yemde dolar bazında benzer oranlarda artış meydana geldi. Biz nasıl şimdi zam yapmayalım?’

YUMURTADA ZAM SÜRÜYOR

Yumurta için de fiyat artışları devam ediyor. Şubat ayı içinde 40 liraya satışı yapılan 10’lu yumurta şimdi raflarda 48 TL. Bu artışın beyaz etteki benzeri maliyetlerden meydana geldiğini ifade eden yumurta üreticileri geçen sene Rekabet Kurumu’nun hedef tahtasında oldukları için resmi olarak bir açıklama yapmamaktalar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.