Sadece Bir Geze Uykusuz Kalmanın Beyin İçin Olan Etkisi Açıklandı! Bilim İnsanlar Araştırmanın Sonucunda Dikkat Çeken Sonucu Ortaya Koydu!

Sadece Bir Geze Uykusuz Kalmanın Beyin İçin Olan Etkisi Açıklandı! Bilim İnsanlar Araştırmanın Sonucunda Dikkat Çeken Sonucu Ortaya Koydu!
Beyin sağlığı bütün vücudu etkilemekte. Yapılan araştırmalar sonucunda ise geceleri sık bir şekilde yapılan bu alışkanlık beyin için oldukça zararlı olmakta! İşte detaylar...

Uyku hem vücut sağlığı hem beyin sağlığı için son derece önemlidir. Uykudan tam olarak verim almak için de düzenli bir uyku uyumak gerekiyor. Az uyumak kadar çok uyumak da pek çok hastalığa neden olur.

Bu konuda yapılmış olan araştırmalara bakıldığında ise tek bir gece bile uyumadan kalmak beyin yapısında hasarlar meydan getirerek senelerce yaşlanmasına neden olmaktadır.

TEK BİR GECE UYKUZU KALMANIN VÜCUDA ETKİSİ

Jounal of Neuroscience’da yer alan bir çalışmaya göre, uyku eksikliğinin beyni yaşlandırıyormuş gibi bir etkisi olabileceği söylendi. Sadece bir gece tam uyku eksikliği bile yaşamanın kimi insanlar için beyinlerini iki sene kadar yaşlandırdığı açıklandı. Almanya, Danimarka, İsviçre’deki birçok enstitülerden araştırma yapan ekip, bu durum beyin yapısı için önemli değişimlere neden olduğunu bulmuş oldular. Yapılan bir çalışmanın parçası olarak, çeşitli uyku koşullarına sahip olan 19-39 yaş arasındaki 134 sağlıklı katılımcının MRI bilgileri incelenip analiz edildi. Her akşam katılımcıların beyinleri değerlendirildi ve görünen beyin yaşları için hesaplama yapıldı.

ARAŞTIRMANIN SONUCU MERAK EDİLDİ

Toplam uyku yoksunluğu grubunda olanlar, beyin yaşının bir ile iki sene arasında yükseldiğini göstermiş oldu. Yapılan çalışmada şunlar açığa çıktı; tuhaf bir şekilde, bir gecelik dinlenme uykusundan sonra beyin yaşı başlangıçtan daha farklı bir durumda değildi.

AKUT İLE KRONİK DEĞİŞİMLER DE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU

Bunun yanı sıra toplum uyku yoksunluğundan sonra beyin yaşındaki değişimle beraber bir iyileşme gecesi boyunca ölçümü yapılan uyku değişkenleri arasındaki ilişkileri de göstermiş oldu. Bilim insanları, akut ile kronik gruplar arasında beyin yaşının önemli bir ölçüde değişmediğini açıkladılar. Bu durumun aksine, akut( gece üç saat kadar ayakta kalma) ya da kronik olarak kısmi uyku kısıtlaması( gece boyunca kesintisiz bir şekilde yatakta kalmak) beyin yalı için önemli ölçüde değişmediğini ifade ettiler

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.