Depremzedelere Manevi Destek Çok Önemli! Depremzedelere Nasıl Yaklaşılmalıdır? İşte Ayrıntılar…

Depremzedelere Manevi Destek Çok Önemli! Depremzedelere Nasıl Yaklaşılmalıdır? İşte Ayrıntılar…
Kahramanmaraş depremlerinin yaşanmasının ardından uzman isimler, psikolojik olarak desteklerinde oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Travmalara neden olan felaketler nedeni ile kişilerin psikolojik olarak da tedavi görmesi gerekmektedir. İşte detaylar...

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından birçok ilde depremler meydana gelmeye devam ediyor. Depremlerden direkt olarak etkilenen insanlar için fiziksel tedaviler kadar psikolojik tedaviler de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yaşanan acı felaketler neden ile ruhsal olarak da yara alan kişilere doğru bir yaklaşımın sergilenmesi gerekmektedir.

Depremin etkilendiği bölgelerdeki insanlar kadar, depremin ardından yaşananları uzaktan takip eden kişilerde de birtakım psikolojik sorunlar meydana gelmeye başladı. Yüksek kaygı ve endişenin neden olduğu psikolojik sorunlar özellikle insanların evde durmasını ve gece uyuyabilmesini etkilemektedir.

UZMAN İSİM AÇIKLADI

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, depreme direkt olarak maruz kalan insanların en büyük ihtiyacının anlaşılmak olduğunun altını çizdi. Bu konuda açıklamalar yapan Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; ‘’Bu afete maruz kalmış kişilerini kendilerinin dinlendiğini, duygularını anlamaya çalışan birilerinin var olduğunu, diğerlerinin onların yanlarında olduğunu hissetmesi çok büyük önem taşımaktadır. Yaşadıkları duyguları birebir anlamak mümkün olmasa bile onları dinlemek, bu manevi desteği vermek onlar için oldukça değerlidir.’’

GÖNÜLLÜLERİN SOSYAL DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Depremi etkilenen bölgelerde yaşayan kişilere yaklaşımların oldukça önemli olduğunu belirten Psikolog Cemre Ece Gökpınar Çağlı açıklamalarına şu cümleleri ile devam etti; ‘’Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunuyor. Önemli noktalardan bir tanesi, asla yargılayıcı ya da duyguları küçümseyici bir şekilde dil kullanmadan, yönlendirme ve yorum yapmadan dinleyici pozisyonunda olmak gerekiyor. Duyguların paylaşılması, birlik olabilmek, destek alabilmek ve verebilmenin iyileştirici gücüne ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde; eş, dost, akraba ya da tanıdık tanımadık gönüllülerin sosyal desteği çok büyük önem taşımaktadır.’’ Uzman isim tarafından verilen bu bilgiler ışığında, özellikle depremzedelere olan tavır ve yaklaşımlara dikkat edilmesi, onların yanında olunduğunun hissettirilmesi ve özellikle de yargılanmaması gerektiğinin altı çizildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.