Bina Güçlendirme Aramaları Arttı! Karbon Elyafla Güçlendirme Nasıl Yapılır? İşte Detaylar…

Bina Güçlendirme Aramaları Arttı! Karbon Elyafla Güçlendirme Nasıl Yapılır? İşte Detaylar…
6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından ülkemizde depremler meydana gelmeye devam ediyor. Yaşanan depremler, binaların nasıl güçlendirilebileceğine dair aramaların artmasına neden oldu. İşte detaylar...

Meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin ardından Hatay’da, Malatya’da ve Niğde’de de peşi sıra depremler olmaya devam ediyor. Depremlerin yaşanmaya başlaması ile uzmanlar, İstanbul için beklenen büyük depreme dair uyarılarını da arttırmaya başladı. Hal böyle olunca insanlar, oturdukları binaların güvenliği ile ilgili şüphe yaşamaya başladı.

Binaların güçlendirilmesi için aramalar ve çalışmalar artmaya başladı. Bu kapsamda, karbon elyaf adı verilen bir malzeme gündeme geldi. Birçok kişi, karbon elyaf kullanımı ile binaların nasıl güçlendirileceğini ve bu malzeme ile yapılacak olan güçlendirme çalışmalarının ne kadarlık bir maliyete sahip olduğunu merak ediyor.

KARBON ELYAF DAİRE BAZLI UYGULANAMAZ

Karbon elyaf uygulamasında en önemli kısmın dişli bir halde pürüzlü hale getirilmesi ve betonun yüzeyine doğrudan yapışması gerektiğini aktaran uzmanlar, yapının üzerinde herhangi bir boya, sıva gibi şeylerin kalmaması gerektiğini ifade etti. Beton kötü durumda ise, tamir harçları ile bunların onarılıp sonrasında seçilen epoksinin kullanılacak mevsime uygun olması gerektiğinin altıda uzmanlar tarafından çizildi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi; ‘’Epoksi içerisinde dolgunun az olması, saf reçine kullanılması önemlidir. Katman sayısı artça basınç dayanımı artıyor. Kat sayısı 4-5 kata kadar çıkabiliyor.’’ Karbon elyafın yalnızca daireye uygulanıp uygulanmayacağı da birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu konu hakkında ise uzmanlar; ‘’Yapının tümü statik olarak çalıştığı için tüm yapının güçlendirilmesi lazım. Daire bazında uygulanamaz. Apartmanlarda yapı birdir, tüm yapının modellenmesi gerekir. Tek başına yapılırsa binanın bütün yapı statiği bozulmuş olur.’’ dedi.

KARBON ELYAF UYGULAMASININ MALİYETİ

Bina güçlendirme çalışmaları için ön plana çıkan karbon elyafın daire bazlı olarak uygulanamayacağı uzmanlar tarafından belirtildi. Bina olarak uygulanması gereken bu güçlendirme malzemesinin maliyeti ise, nasıl uygulanacağına yönelik araştırmalar kadar çok aratılmaya başlandı. Uzmanlar, karbon elyaf güçlendirmesinin daire başı 250 ile 300 bin lira aralığında bir maliyete sahip olduğunu ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.