Kuş Gribi Kabusu Geri Mi Dönüyor? İngiltere Alarm Verdi!

Kuş Gribi Kabusu Geri Mi Dönüyor? İngiltere Alarm Verdi!
Kuş gribi kabusu geri mi dönüyor? İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, İngiltere’de kuş gribi vakalarının olası bir pandemiye sebep olmaması için çalışmalarını hızlandırdı. İşte detaylar…

H5N1 virüsünün yeniden bir tehdit olmaması ve insanlar arasında kontrolsüz bir şekilde yayılmaması için İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tedbirleri sıkılaştırdı.  Virüsün sadece hasta kuşlarıyla temas ettikleri takdirde insanlara yayıldığı bulunmuştu ancak 11 yaşındaki bir kız Kamboçya'da H5N1'den öldükten sonra babasının da kuş gribi olduğu ortaya çıkmıştı. Bu da kuş gribinin yeni davranış geliştirdiğini ve insandan insana geçebileceğini ortaya koydu

İnsanlar nadiren kuş gribi vakaları bildirse de 2022'den beri ölmekte olan kuşlarda belirgin bir artış oldu ve bu insanları de etkilemeye başladı. Ajanstan Dr. Meera Chand, H5N1'in şu anda insanlara kolayca yayılamayacağını, ancak “virüslerin sürekli geliştiğini ve değişen risk kanıtı nedeniyle uyanık olunması gerektiğini” söyledi.

UZMANLAR KUŞ GRİBİNE KARŞI DİKKATLİ OLMAYA ÇAĞIRIYOR!

Ajansın kaç kişinin hasta olabileceğini, hangi testlerin yardımcı olabileceğini, hangi mutasyonların olabileceğini ve bir aşının nasıl geliştirilebileceğini modellediğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü, Kamboçya olayından sonra dikkatli olmaya çağırıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu çağrısıyla İngiltere laboratuvarlarında çalışmalar hız kazandı.

Son 20 yılda, kuruluş insanlarda 457'si ölümcül olan 868 vaka kaydetti. Ancak bilim adamları, potansiyel tehditlerin önümüzdeki yıllarda insanlara neden olabileceği riskini en aza indirmek için daha iyi bir gözetimin şart olmasını söylüyorlar.  Imperial College London'dan Profesör Peter Openshaw ve Yeni Virüsler Hükümet Danışmanı Cuma günü BBC'ye şunları söyledi: “Bunu kesinlikle izlememiz gerekiyor. Şu anda iyi haber, insandan insana yayıldığına dair bir kanıt olmaması. Ancak Kolombiya’daki olay hepimizi endişelendirdi. En kötüsüne hazırlanmak zorundayız.

KUŞ GRİBİ İÇİN ÖZELLİKLE ÇİFTLİKLERDE DİKKATLİ OLUNMALU

Profesör Openshaw, kuş gribi hakkında BBC’ye verdiği demeçte, özellikte çiftliklerde yaşayan insanları uyardı. Tavuk yetiştiricilerin bu gribe yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten Openshaw, çiftliklerdeki kuş grubunun düzenli olarak kontrolden geçmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kolombiya’da 11 yaşında kuş gribinden ölen küçük çocuğun ailesinin bir tavuk yetiştiricisi olduğunu belirten Openshaw, kuşlarda düzenli kontrollerin yapılmamasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.