Konteyner ve prefabrik evlerin fiyatları belli oldu! Deprem sonrası talep artmıştı; fabrika sahipleri, sürekli üretime geçti!
Meydana gelen ve Gaziantep’i de etkisi altına alan deprem felaketlerinin ardından temel sorun olan barınma için geçici alternatif olarak görülen çadırın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konteyner ve prefabrik yapılar yapılacağını bildirmişti. Binaların yapımına kadar ailelerin yaşamını kolaylaştıracak olan bu yapılara ilişkin Türkiye’de ummalı bir çalışma başladı.
Konteyner ve prefabrik yapılarda üç ay ihracat yasağı önlemi alan Ticaret Bakanlığı, tüm sanayi bölgelerinde bir üretimin artmasına ve bölgeye konteyner ile prefabrik ev aktarımına önayak oldu. Ancak, ham madde sağlamaktaki sorunlar, malzeme ücretlerindeki artış ve işçilik maliyeti sebebiyle konteyner fiyatlarının deprem öncesine göre yüzde 20-30 arasında artış yaşadığını bildiren konteyner ve prefabrik yapı firması yöneticisi Hakan Durmaz, güncel fiyatlara ilişkin bilgi verdi. Peki, konteyner ve prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte detaylar...
“KDV İNDİRİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Daha önce üretimlerinin yüzde 50’sinin ihracata gittiğini bildiren Hakan Durmaz, depremden bu yana üretim yönünü yurt içine döndüklerini ve üretim kapasitelerini artırdıklarını; “Daha önce üretimimizin yüzde 50'si yurt dışına gidiyordu. Önceden günlük üretimimiz 20 konteynerdi, bu sayıyı 50'ye çıkardık. AFAD ve Kızılay tarafından bölgenin en çok ihtiyacı olan, bir ailenin yaşayabileceği iki oda, tuvalet, mutfak, içeren bir konteyner tipi belirlendi, örnek gösterildi. Biz de sadece onu üretiyoruz. Buradaki ürünlerin hemen hemen tamamı bağışlarla hazırlandı” ifadelerini kullandı. Ardından fiyatlara ilişkin bilgi veren Durmaz, şöyle konuştu:
“Yardım kuruluşları, dernekler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörden yardım etmek isteyenler bizlere müracaat ediyor. Bu ürünün de fiyatı 95 bin TL artı KDV'dir. Devletimiz, KDV indirimi gerçekleştirdi. İnşallah, üretimi artıracağız. Personellerimiz yetişemiyordu, ilave iş gücü bulduk. Çünkü, sektörde bu kadar işçi de yoktu. Yeni işçiler aldık, eğitimler verdik ve gece vardiyası da başlattık. Bu konteynerler dört mevsim kullanılabilir ve stoklanabilir. Van Depremi'nde kullanılan 15 bin adet konteyneri AFAD stoklamıştı, bir sonraki deprem bölgelerinde de kullanıldığını biliyoruz.”
“YÜZDE 20 İLE YÜZDE 30 ARASINDA FİYAT ARTIŞI OLDU”
Deprem sonrası yaşanan fiyat artışlarına ilişkin DHA’ya bilgi veren Hakan Durmaz, “Ham madde temininden kaynaklanan sorunlar var. Ham madde tedariğinde çelik-saç sorun oldu. Çünkü deprem bölgesindeki çelik imalatçılarının birkaçı, deprem nedeniyle faaliyetini durdurmak zorunda kaldı. Onlar da işçi bulamıyorlar. Yani, şu anda ham madde tedariklerinde zorluklar, sıkıntılar başladı. Konteyneri bu hızla imal etmeye devam edebilir miyiz bilmiyorum. Devam edersek de fiyatlar böyle kalır mı emin değiliz. Fiyatlar artabilir, daha kötüsü üretim durabilir” açıklamasını gerçekleştirdi. Ardından bir kez daha fiyatlara geri dönen Durmaz, yaşanan artışı rakamlar ile şöyle özetledi:
“Özellikle deprem bölgesine gönderilen konteyner ve prefabriklerin ham maddelerine de 3-4 ay ihracat yasağı getirilirse, biz tedarik süresinde problem yaşamayız. Yani bizim isteğimiz, prefabrik ve konteynere dair ham madde ihracatını da kısa bir süreli de olsa ara verilmesini istiyoruz. Tabii biz de duyuyoruz, özellikle böyle bir zamanda fırsatçılık çok kötü. Yani, hiçbir konteyner firmasında, kurumsal firmalarda, büyük firmalarda anormal fiyat artışı duymadım. Bunların fiyat katalogları kontrol edilebilir. Bazı al-satçılar, küçük satıcılar, elinde birkaç konteyner bulunduranlar bu şekilde yapıyor olabilir. Sektörde yüzde 20 ile yüzde 30 arasında fiyat artışı oldu, ham madde, işçilik kaynaklı olarak. Bizim bu bahsettiğimiz modelimiz 80-85 bin TL'ydi, 95 bin TL oldu. Piyasada da aynı şekilde, 40 bin liradan 130 bin liraya kadar aynı model ve görüntü fakat malzeme kalitesiyle fiyatı değişen ürünler bulunuyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.