Deprem Bölgesinde Üretim Durma Noktasına Geldi! Kimi Şehirlerde Sanayi Tamamen Yok Olurken Kimi Şehirler De Kısmi Üretim Sürüyor!

Deprem Bölgesinde Üretim Durma Noktasına Geldi! Kimi Şehirlerde Sanayi Tamamen Yok Olurken Kimi Şehirler De Kısmi Üretim Sürüyor!
Depremden sonra 11 şehirde de sanayiler resmen yok oldu. Birçok şehirde fabrikalar yıkılma ve ağır hasarlı duruma geldi. Adıyaman, Hatay ve Malatya’da üretim tam anlamıyla durdu! Diğer şehirler de ise kısıtlı olarak sürüyor! İşte detaylar...

Kahramanmaraş depremleri sonrasında ağır hasar alındı. Birçok ildeki sanayi tamamen yok oldu. Kimi yerlerde fabrikalar ağır hasar aldılar ya da tamamen yıkıldılar. Diyarbakır, Elazığ ve Adana şehirlerinde de kısmi olarak üretim sürüyor.

Ortalama 14 milyon nüfuslu 11 şehrin ekonomisi, hayvancılık, tarım, demir, çelik, tekstil, ve enerji olmak üzere sanayi üretimi ile şekil alıyordu. Ancak depremin hasar bilançosu oldukça ağrı oldu. Uzmanlara göre, deprem bu yılda ekonomik büyümeyi %1’e çekebilir.

ADANA’DA NARENCİYENİN ÜÇTE BİRİ YETİŞİYORDU

Kahramanmaraş, ülkenin iplik üretiminin %36’sını kendi başına yapıyordu. Ortadoğu pazarlarının ihracat üssü olan Gaziantep de tek basına dünyada tek parça halı üretiminin %60’ını karşılıyordu. Ülkenin narenciye üretiminin üçte biri ise Adana’da, Hatay’da ise ülkenin en büyük demir çelik fabrikasının bünyesinde barındırıyor ve turunçgil üretiminin %21’ini gerçekleştiriyordu. Son senelerde ise turizm ve gastronomide öne çıkan Şanlıurfa da ise tahıl, pamuk ve mercimek üretimi öne çıkmaktaydı.

HATAY’DA ÇOĞU İŞLETME ÇÖKTÜ

Yaşanan depremlerden sonra kimi OSB’lerde fabrikalar çökmüş oldu. Makineler de ağır olarak hasar aldı. Sadece Hatay’da bulunan 1.5000 işletmenin 1.400’ünde çökme olduğu ortaya çıktı. Aynı şekilde depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta da durum bundan farklı olmadı. Malatya’da ise bütün fabrikalarda hasar bulunmuşken, üretim tamamen durma noktasına geldi. Adıyaman’da ise 10 fabrikada oldukça büyük hasar aldığı öğrenildi.

DİYARBAKIR’DA ÜRETİM SÜRÜYOR

Öte yandan Gaziantep’te büyük hasarlar olmamasına rağmen, üretim için 20 günlük bir ara verildiği öğrenildi. Diyarbakır’da ise yıkılan fabrika olmadığı için üretime başlanmış oldu. Adana’ya bakacak olursak da tesisler büyük oranda hasar almaksızın, üretimin devam ettiği öğrenildi. Osmaniye’de se tesislerin açık olmasına karşın çalışanların henüz işe başlamadığı öğrenildi. OHAL kapsamına sonradan dahil edilmiş olan Elazığ’da OSB’ler zarar olmamasına rağmen kent içinde yoğun olarak bir göç var.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.