Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Kiracıların Deprem Sonrasında Sözleşmeyi İptal Etme Haklarına Dair Detaylar Açıklandı!

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Kiracıların Deprem Sonrasında Sözleşmeyi İptal Etme Haklarına Dair Detaylar Açıklandı!
Depremden sonra 11 şehirde yüz binlerce bina kullanılamaz duruma geldi. Uzman isimden gelen açıklama ise tüm kiracılar ile ev sahiplerinin ilgisini çekti! Tazminat ödeme durumu olabilir! İşte detaylar!

Kahramanmaraş depremleri sonrasında 11 şehirde 40 binin üstünde kişi yaşamını yitirdi. Depremde yüz binlerce bina çökerken, 400 binin üstünde binada hasar aldı.

Tespitlerden sonra, az ile orta hasarlı binalar, güçlendirildikten sonra tekrar kullanıma açılacak. Barınma sorununu için gündemin ilk maddelerinden birini de , Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, kiracılar için haklarını hatırlattı.

KİRACILAR DA RİSK ANALİZİ YAPABİLİRLER

Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu şunları anımsattı; kiralanan sağlam değilse bu bir ayıp olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü kiraya veren sözleşme zamanınca kiralananın sözleşme amacıma uygun bulundurma yükümlülüğü vardır. Şayet kiralanın makul zaman içinde güçlendirilmesine imkan yoksa kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Buna karşılık olarak da kirayı veren de kiralananın güçlendirmek, onarmak isterse ve bu sürede kiralananın kullanımı mümkünlük tanımazsa sözleşmeyi mahkeme kararı ile sona erdirebilir. Kiraya veren bu sebepten dolayı sözleşme sonlandırırsa güçlendirme çalışması sona erdikten sonra kiralananı önceki kiracıya önerme zorunluluğu vardır. Bunu yapmadan da başkasına kiraya verirse tazminat ödemek zorunda kalır, dedi.

SÖZLEŞMEYİ İPTAL ETME HAKKI

Öte yandan ise kiracıların ev sahipleriyle alakalı yaşadığı bir başa sorun olan binaların sağlamlık kontrolüyle alakalı anlaşmazlıklar hakkında da konuşan Doç Dr. Cumalıoğlu, kiralanan evin sağlamlığı bahsinde sadece ev ile iş yerleri sahibi değil her iki tarafında uzman bilirkişiden rapor alabileceğini söyledi. Bunun yanı sıra ise depremden korktuğundan dolayı eve giremeyen kimsenin de sözleşmeyi bitirme hakkı açısında açık bir hüküm bulunmadığını, bence önemli sebeple olağanüstü feshin mümkün olduğunu da sözlerine eklemiş oldu.

GELİŞMELER SÜRÜYOR

Kahramanmaraş depremleri sonrasında, binaların güçlendirme durumları, ev sahibi ile kiracıların konuları gündeme gelmeye devam etmekte. Yapılan bilgilendirmeye göre, kiracıların da binanın risk analizinin yapıp gerekli güçlendirme işlemlerini yapabileceğini açıkladılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.