Dünya Dışı Yaşam Arayışında Çığır Açan Gelişme: Tuzlu Buz Kütleleri Bulundu!

Dünya Dışı Yaşam Arayışında Çığır Açan Gelişme: Tuzlu Buz Kütleleri Bulundu!
Bilim insanları uzun bir süredir dünya dışında yaşam araştırmaları yürütüyor. Bu araştırmada çığır açan bir gelişme yaşandı. Jüpiter’in ayı olan Europa'nın yüzeyini çaprazlayan gizemli kırmızı çizgilerin, tuzlu buz kütleleri olduğu ortaya çıktı! İşte detaylar...

Jüpiter’in uydusu Europa, uzun zamandır bilim insanlarının merceği altında çünkü ayın altında yer alan kalın bir buz kabuğunun altında bir yeraltı okyanusu var!  Bilim adamlarına göre, Europa gibi “okyanus dünyaları” Dünya dışındaki yaşamın kanıtlarını bulmak için en iyi yer. Donmuş bir su ve tuz karışımı olduğu düşünülen Europa'nın yüzey kırmızı çizgilerinin kimyasal imzası, yeryüzünde bilinen herhangi bir maddeye uymadığı için alışılmadık bir görünüme sahip.

Bilim adamları 2019 yılında Europa'nın yüzeyinin sarı kısımlarının “sofra tuzu” olarak bilinen sodyum klorürden kaynaklandığını belirttiler. NASA’nın Juice (Jüpiter Icy Moons Explorer'ın kısaltması) Mission ve Europa Clipper Mision tarafından ziyaret edilecek olan Europa hakkında daha fazla bilgi edinilebilir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bilim adamları bu bilgileri kaydedecek.

GÜNÜMÜZDE BU TARZ KEŞİFLER ÇOK NADİR OLARAK GERÇEKLEŞİYOR!

Washington Üniversitesi'nde Dünya ve Uzay Bilimleri Yardımcı Doçenti Vekili Baptiste Journaux, “Günümüzde bu tarz keşifler çok nadir olarak gerçekleşiyor” dedi. Tuz ve su çok iyi bir dizin olarak toprağa bağlı koşullardır. Bu da keşfedilen Europa’nın toprağa sahip olabileceği ihtimalini artırıyor.

Su ve tuzlar, soğuk sıcaklıklarda hidrojen bağları tarafından desteklenen sert bir buzlu kafes olan bir hidrat oluşturur. Bu hidrat Europa’da oluşmuş vaziyette ve bu anlamda çok heyecan verici bir keşif yaşanıyor.

Europa için NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ortak bir çalışma yapmak adına harekete geçti. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu iki kuruluş Jüpiter’in uydusu için harekete geçecek. Şu an elde edilen bulgularla alakalı olarak dünyada mikroskobik deneyler yapılmaya ve tuzlu buz kütlelerinin nasıl oluştuğuna anlamaya dair çalışmalar devam ediyor. Europa, şu an dünya dışı yaşam için keşfedilen en güçlü seçenek. Bilim insanları, suyun ve tuzun bulunduğu bir yerleşkede, hayatın kaçınılmaz olduğu görüşünü taşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.