Uzay Kapsülleri ve Uçan Ejderhalar: Suudi Arabistan Sermayesini Nasıl Dönüştürmek İstiyor?

Uzay Kapsülleri ve Uçan Ejderhalar: Suudi Arabistan Sermayesini Nasıl Dönüştürmek İstiyor?
Bilim kurgu filminden bir şehre benziyor: uzay kapsülleri, uçan ejderhalar ve yüzen kayalar. Fakat bu görüntü, sermayesini "dünyadaki en yaşanabilir şehirlerden" birine dönüştürmek isteyen İslam'ın doğum yeri Suudi Arabistan’dan! İşte detaylar...

Birleşik Arap Emirliği, Cuma günü egemen servet fonu birleşiminin finanse edeceği başkent Riyad'da yeni bir şehir merkezi inşa etmeye karar verdiğini açıkladı. Veliaht Prens Mohammed bin Salman’ın öncülük ettiği "Yeni Murabba" projesi, 19 kilometre karelik bir alanda inşa edilecek.

Projenin merkezinde, 20 tane Empire State edecek kadar büyük 400 metrelik bir küp olan "Mukaab" var. Muhammed bin Salman liderliğindeki proje, Egemen Fonu’ndan 620 milyar dolar ayrılarak gerçekleştirilecek. Proje, uzaydan yeşil bir manzaraya bakıyor gibi “sürükleyici bir deneyim” sunacak. Projenin 2030'da tamamlanması bekleniyor. Projedeki holografik teknoloji, alışveriş yaparken ve yemek yiyerek tüketicilere "yeni bir gerçeklik" hizmeti sunacak. Binada ayrıca eğlence tesislerinin yanı sıra oteller ve konut birimleri de bulunmaktadır.

SUUDİ ARABİSTAN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ NEDENİYLE SAHİP OLDUĞU KÖTÜ İMAJI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYOR

İnsan hakları ihlalleri nedeniyle onlarca yıldır kötü bir şöhrete sahip olan Suudi Arabistan, ekonomiyi petrolden uzaklaştırmak ve muhafazakar, kapalı bir devlet imajını düzeltmek çin iddialı bir projeye başladı. King's College London Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü araştırma görevlisi Andreas Krieg, “Bu günlerde Suudi Arabistan hakkında insan hakları ihlallerine bağlı olumsuz tartışmalar yapıyorsunuz.” dedi. "Ama şimdi bir kalkınma ülkesi gibi gözükerek ve fütüristik şehirler inşa ederek yeni tartışmaları zorlayacaklar."

Ancak bazı analistler, Riyad’ın komşu kenti Doha ile ciddi bölgesel rekabete sahip olduğunu ve hem Riyad’ın hem Doha’nın kendilerini bölgesel turizm ve yatırım merkezleri olarak konumlandırmaya çalıştığını söylüyor.

UZUN SÜREDİR GAYRİMÜSLİM ZİYARETÇİLERİ AĞIRLIYORLAR

Washington Enstitüsü Körfez ve Enerji Politikası Programı Direktörü Simon Henderson, “Yarışta ikinci olan Riyad için böyle bir projeyi gerçekleştirmek zor.” dedi. Öte yandan yetkili daha önce de böyle projelerin olduğunu belirterek, benzer mega projelerin hayata geçmeden rafa kaldırıldığının altını çizdi.

2030 yılında bitmesi beklenen proje tamamlandığı takdirde, dünyada eşi görülmemiş bir kent inşa edilmiş olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.