RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Obezite İçin Kullanılıyor

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Obezite İçin Kullanılıyor

RNY gastrik bypass, Türkiye ve dünyada sıklıkla uygulanan obezite cerrahi işlemlerinden birisidir. Belirli bir kilonun üzerinde olan ve çeşitli beslenme programlarını uygulamasına rağmen kilo vermeyi başaramayan kişiler için kullanmaktadır. Hastaların daha az yiyerek doymaları ve böylece kilo kaybı yaşamalarını amaçlayan yöntem sonrasında vücutta hormonal değişiklikler de meydana gelir. Ameliyat sonrasında kişiler yalnızca daha kısa az yiyerek doymaya başlamakla kalmaz. Aynı zamanda açlık süreleri de uzar. Bu nedenle önemli sağlık sorunlarının ortadan kalkması için de etkili olduğunu söylemek mümkündür.

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Genellikle morbid obez hastalarda uygulanan RNY gastrik bypass sayesinde midenin küçülmesi sağlanır. Ekstra olarak mide doğrudan ince bağırsağın ileri bölümüne bağlanır. Bu sayede mide ve ince bağırsakta emilim azaltılır. Emilimin azalması ise hastaların daha az kalori almasını sağlamaktadır.

RNY gastrik bypass ameliyatının en büyük artısı yalnızca kilo kaybına destek olmakla kalmamasıdır. Aynı zamanda diyabet, reflü, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi obezite ile doğrudan alakalı pek çok hastalık riskinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Her cerrahi operasyon gibi RNY gastrik bypass ameliyatının da çeşitleri riskleri bulunmaktadır. Ameliyat esnasında anesteziden kaynaklı problemler, kanama, enfeksiyon gibi çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz. Riskleri minimuma indirmek için alanında uzman bir doktorla birlikte ilerlemeniz ve ameliyat öncesinde karaciğer yağlanmasını azaltan protein ağırlıklı bir diyet uygulamanız oldukça önemlidir.

RNY Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

RNY gastrik bypass ameliyatı laparoskopik yöntemler kullanılarak uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat esnasında endoskopik cerrahi aletler kullanılır. Laparoskopik yöntemin kullanılması ve teknolojik cihazlardan faydalanılması sayesinde hem operasyonun riski azalmakta hem de ameliyat sonrasında karın bölgesinde dikkat çekici bir iz kalmamaktadır.

· Operasyona ilk olarak anestezi verilerek başlanır. Anestezi miktarı kişinin fiziksel özellikleri kontrol edildikten sonra uzman doktor tarafından belirlenir. Hasta ameliyathaneye alınır ve genel anestezi verilerek tamamen uyutulur.

· RNY gastrik bypass ameliyatı esnasında kişinin midesi içerisinde daha küçük bir bölüm oluşturulur. İşlem için genellikle kliple hiç adı verilen bir materyal kullanılır. Bu materyal sayesinde mide hacmi küçülterek kişinin çok daha az beslenerek doyması amaçlanmıştır.

· Bu operasyon sayesinde yalnızca mide küçültülmekle kalınmaz. Ayrıca mide ince bağırsakların ileri bölümüne doğru bağlanır. Böylece bağırsağın bir kısmından besinler geçmemiş olur. Yiyeceklerin emilimindeki en önemli bölümlerden birisi olan ince bağırsaktan daha az besin geçişi olduğunda ise otomatik olarak vücuda daha az kalori alınmış olunur.

· Midenin bir kısmı ise; kalın bağırsağın son bölümüne bağlanır. Böylece sindirilmiş gıdaların bağırsaklar içerisinde ilerlemesine imkân tanınmış olunur.

· Operasyonun son adımında midede herhangi bir kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun olmaması durumunda karın kapatılır ve ardından işlem tamamlanarak son dikişler atılır.

RNY gastrik bypass ameliyatı için mutlaka uzman ve deneyimli doktorlara başvurmanız gerekmektedir. Operasyondan alacağınız sonucun başarı oranı, doktor seçimi ile doğrudan alakalı olmaktadır. İstanbul’daki özel kliniğinde uzman ekibi ile hastalarını kabul eden Doç. Dr. Abdullah ŞİŞİK, genel cerrahi, obezite ve metabolik cerrahisi alanlarındaki 14 yılı aşkın tecrübesi ile RNY gastrik bypass ve transit bipartisyon ameliyatı gibi operasyonları başarı ile gerçekleştirmektedir. Son yıllarda toplumsal bir sağlık sorunu haline gelen obezitenin tedavisi için RNY gastrik bypass ameliyatından veya sizin için özelleştirilmiş tedavi planlarından yararlanmak için Doç. Dr. Abdullah ŞİŞİK özel kliniğinden randevu alabilirsiniz.

RNY Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 40 BKI üzeri beden kitle endeksine sahip olan kişilere RNY gastrik bypass ameliyatı yapılması önerilmektedir. Ancak beden kitle indeksiniz 35 ile 40 arasında olmasına rağmen kilo problemlerinden kaynaklı ciddi sağlık problemleri yaşıyorsanız doktorunuz RNY gastrik bypass ameliyatını önerebilir.

Kişi beden kitle endeksini hesaplamak için kilosunu boyun karesine bölmelidir. Örneğin 120 kilo ağırlığında ve 170 cm boyundaki bir kişinin BKI değerini bulmak için 120, 1,7’nin karesine bölünür. Sonuç ise 41,5 çıkacaktır. Bu da kişinin aşırı obez sınıfına dahil olarak RNY gastrik bypass ameliyatı için uygun bir aday olduğunun göstergesidir.

RNY gastrik bypass ameliyatı onayı için yalnızca kişinin kilosu ve boyuna bakılmaz. Hastanın uzun süreden beri kilolu olması önemlidir. Son birkaç yıl içinde ani bir şekilde kilo aldıysanız operasyon yerine sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programı uygulamayı deneyebilirsiniz. Ancak çeşitli beslenme programları ve egzersiz programlarına rağmen kilo veremeyen kişiler obezite cerrahisinden faydalanabilir.

Rny Gastrik Bypass Ameliyatı Öncesi

RNY gastrik bypass, alanında uzman bir doktorla görüşülerek karar verilmesi gereken bir operasyondur. Ameliyat esnasındaki riskleri minimuma indirmek için ise bazı ipuçlarını göz önünde bulundurmanız önemlidir.

· Ameliyat sürecini yönetecek uzman ile iletişiminizi oldukça önemlidir. Doktor tarafından tetkikleriniz yapılacak ve değerleriniz gözden geçirilecektir. Bu sonuçlar doğrultusunda ameliyat öncesinde dikkat etmeniz gereken konularda tarafınıza bilgi verilecektir. Ameliyatın daha başarılı geçebilmesi için karaciğer yağının mümkün olduğunca azaltılmasında fayda vardır. Obez bireylerde görülen karaciğer yağlanması ameliyat esnasındaki riskleri önemli anlamda arttırabilir. Bu nedenle ameliyat öncesinde kişilerin protein ağırlıklı bir diyetten faydalanarak yağ oranlarını azaltmaları önerilmektedir.

· Ameliyattan sonraki ilk süreçte egzersiz konusunda kısıtlamalar olacaktır. Ancak operasyon öncesinde yapacağınız hafif tempolu egzersizler sayesinde ameliyat sonrası iyileşme hızınızı arttırmanız mümkün olacaktır.

· Eğer sigara ve alkol kullanıyorsanız ameliyattan minimum bir ay önce tüketimi sıfıra indirmeye özen gösterebilirsiniz. Bu sayede operasyon riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda anestezinin daha kolay etki etmesini de sağlamış olursunuz.

· Düzenli kullanmış olduğunuz bir ilacınız bulunuyor ise; operasyon öncesinde doktorunuza bilgi vermeyi unutmamalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.