Deprem Sonrasında Tsunami Uyarısı Verildi! Halk Endişeye Kapılırken, Hatay’da Tsunami Olup Olmayacağı Merak Edildi!

Deprem Sonrasında Tsunami Uyarısı Verildi! Halk Endişeye Kapılırken, Hatay’da Tsunami Olup Olmayacağı Merak Edildi!
Kahramanmaraş depremleri sonrasında en çok etkilenen şehirlerden biri de Hatay oldu. Dün akşam saatlerinde Hatay’da yaşanan deprem sonrasında AFAD yetkilileri tsunami uyarısı yaptı! Peki tsunami nedir? İşte detaylar...

Güneydoğuda yaşanan depremlerden en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu. Hatay’da dün akşam saatlerinde 6.4 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Defne ilçesindeki bu depremden sonra, Samandağ ilçesinde de 5.8 şiddetinde bir deprem daha yaşandı.

Yaşanan depremlerden sonra artçılar da meydana geldi. AFAD yetkilileri bölge için tsunami uyarısında bulundu. Vatandaşların sahilden uzak durması gerektiği konusunda uyarı geldi.

HATAY DEPREMLERİ SONRASINDA AFAD UYARI VERDİ

11 ilde yıkıma neden olan depremlerin yaraları sarılmaya devam ediliyor. Dün akşam saatlerinde Hatay’da iki farklı ilçede şiddetli depremler yaşandı. Meydana gelen depremlerden sonra Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi bölge için tsunami uyarısında bulundu. AFAD’da açıklamasında şunlara yer verdi; Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’lik yükselme ihtimaline karşı tedbir amaçlı sahil şeridinden uzak durmaları önemli olmaktadır, dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINDAN AÇIKLAMA

Konuya dair Antalya Valiliği de vatandaşların deniz kıyısından uzakta durmasını önemle rica ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise 21.45 saatinde yaptığı açıklamada, Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan tsunami uyarısının, bu şiddetteki depremden sonra tedbir amacıyla bir prosedür olduğunu söyleyerek, yapılan uyarının 2 saat sonra kaldırıldığını açıkladı.

TSUNAMİ NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Japonca ’da tsunami, liman dalgası anlamına gelmektedir. Okyanus veya denizlerin dibinde meydana gelen deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı olarak da çökme, zeminde kaymalar gibi tektonik olaylar sonucunda denize geçen enerji sebebiyle oluşan uzun salınımlı dev deniz dalgasına tsunami denmektedir.

Tsunami, Pasifik Okyanusunda oldukça sık diğer denizlerde ise seyrek olarak görülür. Okyanus kabuğunda kırılma sonucu meydana gelen tsunami, okyanus açıklarında bir insan boyu kadar yükselebilir, dalga boyu yüzlerce kilometreye varabilir. Tsunaminin gel-git ya da dalgalardan farkı ise su zerreciklerinin sürüklenmesi sonucunda hareket kazanmasıdır. Suyun çok derin olmadığı bir yere varınca, dalgaların hızında kesilme olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.