Cemrelerin Ne Zaman Düşeceği Merak Ediliyor! İşte Cemrelerin Havaya, Suya Ve Toprağa Düşme Tarihi!

Cemrelerin Ne Zaman Düşeceği Merak Ediliyor! İşte Cemrelerin Havaya, Suya Ve Toprağa Düşme Tarihi!
Şubat ayının sonlarında cemre düşme tarihleri gündemdeki yerini aldı. Cemre ilk olarak havaya, suya ve en son da toprağa düşmekte. Peki cemre ne zaman düşüyor? Cemre havaya düştü mü? İşte detaylar!

Soğuk kış günlerinden sonra, cemrenin havaya, suya ve toprağa düştüğü bilinmektedir. Havaların ısınacak olması anlamına gelen cemrenin bu yıl ne zaman düşeceği merak edilmekte.

Ateş, kor, köz gibi anlamlara gelen ve halk arasında da birer hafta arayla düştüğü bilinen cemrenin, soğuk günlerden gelmez özelliği vardır. Cemrenin düşmesi demek havaların ısınacak olması demektir.

İLK CEMRE HAVAYA DÜŞÜYOR

Baharın geliş müjdesi olarak bilinen ve Arapça ’da ‘ateş hali’, ‘kor ateş’ anlamları olan, ısınmaya işaret eden cemre ilk olarak havaya düşer. Cemrenin ilk havaya düşme tarihi ise 19-20 Şubat. Havadan sonra ise cemrenin suya düştüğü bilinir.

Şubat sonlarına doğru önce havaya, suya ve sonda toprağa düşerek, gelecek olan sıcak havaları temsil eder. İlk cemre 19-20 Şubat’ta havaya, ikinci cemre ise 26-27 Şubat tarihinde suya, üçüncü cemre ise 5-6 Mart tarihinde toprağa düşecektir. Cemrelerden sonra bahar aylarının gelmesi yakınlaşmış demektir.

TARIM İÇİN DE ÖNEMLİ

Bunun yanı sıra cemre düşmesi kavramı, hayvancılık yapanlar için de önemlidir. Soğuk havalar sebebiyle, dışarıya çıkaramadıkları hayvanların otlara, yeşilliğe kavuşması demek olan bahar ayının müjdesidir. Tarımla uğraşan insanlar için de toprağın işlenme zamanının gelindiğini ifade etmektedir.

KELİMENİN SÖZCÜK ANLAMI NEDİR?

Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme olan Cemre sözcüğü, aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş bir hali olduğunu söylenebilir. Bulgarlarda ise Zemire olarak ifade edilmektedir. Zemre ise Kumruk Türkçesinde nem, buhar benzeri anlamları taşır.

Öte yandan tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları da vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil etmekte olan aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından bir ilgisi bulunmaktadır. Türkiye ve Azerbaycan Türklerinin eski inançlarından kaynaklanan ve Nevruz Bayramından önce senenin son çarşambasında yapılan ‘boz ayın dört çarşambası’ uygulamasında geçen ‘Cemle’ sözcüğü de ‘Cemre’ ile aynı kelime olmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.